Jazzfestival Viken

Moro på Barnivalen: Fra venstre Torunn Skottevik (Akershus), Siv Henriette Jacobsen (Østfold), Sebastian Næss Langaas (Akershus), Ole Haabeth (Østfold) og Johan Edvard Grimstad (Østfold).

Besøkte Norges største jazzfestival: - Vi har mye å lære av Kongsberg

I starten av juli hvert år fylles gatene i Kongsberg med jazzmusikk og folkeliv. Jazzfestivalen er Norges største og selger nær 40 000 billetter. Festivalen omsetter for 35 millioner kroner i år.

– Vi er svært stolte av Kongsberg Jazzfestival! Den byr i løpet av noen hektiske dager hvert år på musikkopplevelser og festivalmoro som smitter, sier fylkesordfører i Buskerud, Roger Ryberg.

Ryberg sier Buskerud fylkeskommune er en viktig bidragsyter til festivalen og har i år bevilget 800 000 kroner til arrangementet.

Torsdag 5. juli inviterte han politikere fra fylkeskommunene i Akershus og Østfold til Kongsberg for å vise fram alt det festivalen har å by på.

I tillegg til jazzmusikk fra norske og internasjonale stjerne på utallige scener er det barnival – en festival for, av og med barn og unge, forskjellige næringsarrangement der næringslivet på Kongsberg inviterer samarbeidspartnere fra inn- og utland til treff og ulike seminarer og workshops.

– Det er viktig for oss å få kjennskap til hva som er av arrangementer og kulturliv i Viken-området, og det er spesielt spennende å komme til Kongsberg og oppleve alt som skjer her – Kongsbergjazz er jo noe vi alle har hørt om, sier Ole Haabeth, fylkesordfører i Østfold.

– Festivalen har en spesiell status! Den feiret i 2014 50-årsjubileum og er viktig for regionen! Den betyr mye når det gjelder attraktivitet for byen og bedriftene her, fortsetter Ryberg.

Fylkesordføreren i Buskerud tok Viken-politikerne blant annet med til Skavangertun sykehjem der beboerne får oppleve jazzmusikk fra sin egen ungdomstid.

Skavangertuns uteområde pyntes til en festplass med store telt til publikum, band, griller, bar og kaffeservering. Gulljazz byr på et variert program med musikk.

Ideen bak arrangementet Gulljazz er å styrke de eldres tilbud på sykehjemmene, og la de bli en del av festivalen. Rundt 300 eldre er innom konsertene i hagen ved sykehjemmet.

– Jeg synes det er inspirerende å se hvordan festivalen trekker med ulike aldersgrupper som barn og eldre, de tar med hele befolkningen, og det er noe vi kan lære av og ta med oss til andre festivaler i fylkene våre, sier Haabeth.

– Jeg får tårer i øynene, for det er stort å oppleve jazzstemningen igjen.

Beboer, Skavangertun sykehjem, Kongsberg 

Buskerud fylkeskommune har gitt et ekstratilskudd på 50 000 kroner i år til Gulljazz slik at konsertene kunne gjennomføres.

– Uten Buskerud fylkeskommunes støtte så hadde det ikke blitt arrangert Gulljazz i år, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

I tillegg til ekstrastøtten til Gulljazz, har Buskerud fylkeskommune i år gitt 50 000 kroner til SOS-barnebyer og deres samarbeidsprosjektet med Kongsberg Jazzfestival om å bygge Kongsberg Jazzhus i Malawi og gi barn og unge muligheten til en bedre fremtid.

– Det er samlet inn rundt 5 millioner kroner til prosjektet. I Kongsberg Jazzhus har 10 barn fått en trygg oppvekst, i tillegg til at Kongsbergsamfunnets samarbeid med SOS-barnebyer gir flere tusen barn livsnødvendig hjelp og omsorg, sier Ryberg.

Ryberg overrakte gavesjekken under åpningen av jazzfestivalen onsdag ettermiddag.

Rundt 600 frivillige deltar hvert år på Kongsberg Jazzfestival.

Tekst: Carsten Øhrn, opprettet: 06.07.2018 13:57, editert: 06.07.2018 14:20