Fornybar energi på Frogn

Elever i 1STE jobber for tiden med et prosjekt om bruk av fornybar energiteknologi i et bærekraftsperspektiv i naturfag. Teknologien, som det settes søkelys på i dette prosjektet, er solfangere og solceller. Når skolens skolens energiforbruk bare øker, bør det gjøres noe med saken. PhD-stipendiat Øyvind og lærer Siv veileder elevene. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Elevene eksperimenterer med teknologi i småskala (i klasserommet), for å få en del ideer og bli inspirert til å skalere opp i storskala systemer og utforme Frogn Vgs med disse teknologiene for å gjøre skolen enda mer bærekraftig. 

Siv veileder elevene i bruk av fornybar solteknologi  - Klikk for stort bildeSiv veileder elevene i bruk av fornybar solteknologi Øyvind Mathisen  Pyranometeret/solarimeteret  - Klikk for stort bildePyranometeret/solarimeteret Øyvind Mathisen Elevene starter utenfor skolen og måler solinnstrålingen på en dag med fint vær. Pyranometeret/solarimeteret viser en innstråling på ca. 880 W/m2, som til sammenligning er nesten det samme som en 1000 W panelovn yter i effekt, og viser at det absolutt er et potensiale i å hente ut energi fra den innkommende sol-innstrålingen.   

Elevene utforsker sammen i grupper på 4-5 elever, og det gjøres målinger på en solfanger slik at de kan beregne både effekt og virkningsgrad. Kunnskapen skal hjelpe  med å avgjøre skolens potensiale for bruk av solfangerteknologi. 

Målinger på en solfanger  - Klikk for stort bildeMålinger på en solfanger Øyvind Mathisen  Det måles både strøm og spenning generert av et solcellepanel. Elevene skal kalkulere solcellens maksimale arbeidseffekt, og på bakgrunn av dette beregne virkningsgrad.

Kunnskapen skal hjelpe elevene med å avgjøre skolens potensiale for bruk av solcelleteknologi.

Øyvind hjelper elevene med dokumentasjon - Klikk for stort bildeØyvind hjelper elevene med dokumentasjon Even Ottersland  Her måles både strøm og spenning generert av et solcellepanel - Klikk for stort bildeHer måles både strøm og spenning generert av et solcellepanel Øyvind Mathisen  Elever i arbeid med nye løsninger - Klikk for stort bildeElever i arbeid med nye løsninger Even Ottersland   

Til toppen