Aremark, Lunner og Rollag får bygdemiljøpakker

Tre pilotkommuner er valgt ut. Lunner, Aremark og Rollag tildeles de aller første bygdemiljøpakkene fra Viken fylkeskommune.

VITALE LOKALSAMFUNN: Fylkesrådsleder Tonje Brenna og fylkesråd for plan, klima og miljø Anne Beathe Tvinnereim (innfelt) er glad for å være i gang med prosjektet som skal styrke Vikens distrikter. Foto: Katrine Lunke / Morten Brakestad   

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) og fylkesråd for plan, klima og miljø Anne Beathe Tvinnereim (Sp) er fornøyde.

- Dette blir veldig bra. Responsen fra kommunene har tydelig vist at det er behov for bygdemiljøpakkene. Og det er tre svært spennende prosjekter som er valgt ut. Nå skal vi sammen utvikle og styrke disse lokalsamfunnene, til det beste for innbyggerne, sier de i en fellesuttalelse.

Vil styrke distriktene

Viken fylkeskommune vil styrke distriktene med attraktive lokalsamfunn, næringsvekst og klimavennlig stedsutvikling. Derfor ble bygdemiljøpakkene lansert tidligere i år, og samtlige av Vikens kommuner kunne søke om å bli en av tre pilotkommuner med oppstart i 2021.

Nå er det klart at Aremark, Lunner og Rollag er valgt ut til å få Viken fylkeskommunes første tre bygdemiljøpakker.

Forenklet sagt handler bygdemiljøpakkene om at fylkeskommunen «låner bort verktøykassen sin», og kan bidra med blant annet veiledning, nettverksbygging og plan- og strategiarbeid. Støtten kan skreddersys til kommunens behov. Temaene i bygdemiljøpakkene kan handle om alt fra næringsutvikling, samferdselsprosjekt, kulturutvikling eller lokalt utdanningstilbud.

Spennende prosjekter

Lunners prosjekt handler om stedsutvikling og attraktivitet, mens Aremark i sitt prosjekt skal jobbe med distriktsutfordringer og blant annet få kunnskap som kan gi økt tilflytting. Rollag kommune sin søknad handler om boligutvikling i distriktene, og man skal blant annet undersøke hvordan offentlige og private aktører kan samarbeide.

Oppstartstidspunkt for prosjektene skal avklares med kommunene.

- Svært gode søknader

Totalt kom det inn 16 søknader fra kommunene i Viken.

- Det har kommet inn mange svært gode søknader til dette pilotprosjektet, og det har vært vanskelig å velge. Det har vært viktig å finne tre piloter som totalt sett vil gi best mulig overføringsverdi til andre kommuner, slik at vi får testet en helhetlig virkemiddelbruk gjennom en tverrfaglig tilnærming og at vi samtidig har med oss noen spennende og innovative elementer i pilotene, sier fylkesråd Tvinnereim.

Hun forteller at Viken fylkeskommune vil ha tett dialog videre med samtlige kommuner som søkte om bygdemiljøpakkene.

- Gjennom søknadene har vi fått god oversikt over distriktskommunenes utfordringsbilde som vi tar med oss videre, og vi vil tilrettelegge for at de som ikke ble valgt ut denne gangen. kan lære av pilotenes arbeid og resultater. Det kan skje gjennom eksempelvis seminarer, nettverkssamarbeid, veiledningsarbeid eller lignende, sier Tvinnereim.

Her finner du mer informasjon om bygdemiljøpakkene

Til toppen