Årets Holbergpris til Helene Randem Lunde fra Vestby videregående skole

– Først og fremst er det veldig deilig å få anerkjennelsen for arbeidet jeg har gjort, og få en bekreftelse på at alle timene jeg har lagt ned i oppgaven var verdt det. Det ble til noe bra. Det sier en svært glad vinner av årets Holbergpris i skolen, Helene Randem Lunde fra Vestby videregående skole.

Helene Randem Lunde - Klikk for stort bildeEn stolt vinner Privat  

Helene vant med prosjektet: «Hvem tror vi at vi er?», der hun har undersøkt og sammenlignet to litterære verk: Ludvig Holbergs «Nils Klims reise til den underjordiske verden» fra 1741 og Anders Malms «Massemennesket» fra 2012.

Helene Randem Lunde har diskutert hva det vil si å være menneske sett fra vitenskapens, religionens og filosofiens ståsted. Hun har også undersøkt hvordan dette synet har endret seg over tid.

Ifølge juryen viser Helene en imponerende filosofisk innsikt, og de mener analysen er meget kompetent og overbevisende.

Fagjuryens uttalelse: «Dette er et modig og omfattende prosjekt. Eleven klarer i sin utforskning av verkene å tegne et innsiktsfullt bilde av det skiftende menneskesynet i den historiske perioden hun behandler.»

Det harde arbeidet ga resultater

Helene er kjempeglad etter å ha fått Holbergprisen i skolen, og har fått mange gratulasjoner fra venner, lærere og rektor. Hun underslår ikke at pengepremien på 30 000 kroner også kommer godt med.

– Den var en ekstra gulrot, men man kan jo ikke regne med å vinne. Så den var en flott bonus å få.
Helene skrev oppgaven som sitt særemne i norsk i tredje klasse.

– Den oppgaven måtte jeg uansett skrive, og den ville krevd mange timers arbeid. Da kunne jeg like godt legge inn enda litt ekstra innsats. Og det fikk jeg heldigvis betalt for, forteller Helene, som samtidig roser norsklæreren sin for veldig god veiledning.

Helene fikk først en e-post om at hun hadde vunnet, før hun og de andre finalistene deltok på en YouTube-seremoni. Den tradisjonelle prisoverrekkelsen ble det ikke noe av på grunn av koronasituasjonen.

En hardtarbeidende, positiv elev

Kontaktlærer Marita Kristiansen ved Vestby videregående skole, som også er faglærer i norsk og religion, forteller at Helene er en fantastisk motivert og hardtarbeidende elev som helt siden førsteklasse har utpekt seg med sitt faglige engasjement og en positiv innstilling.

– Hun utfordrer både medelever og lærere og tvinger oss til å hele tiden strekke oss litt lenger, sier læreren, som synes Helene hadde valgt et krevende tema å gå løs på.

– Vi er stolt av alle elevene våre, og har mange flinke på skolen. Og det er flott at vi får vist frem noen av alle de gode prestasjonene vi har blant elevene våre. Det vil nok være motiverende for andre elever når de ser hva hun har fått til. 

Andrepremien gikk til Elvebakken videregående skole i Oslo og tredjepremien gikk til Fagerlia videregående skole i Møre og Romsdal. Hvert år deles det også ut en lærerpris, i år gikk denne til St. Olav videregående skole i Stavanger.

Her kan du lese mer om årets Holbergpris i skolen-vinnere

Om Holbergprisen

Holbergprisen i skolen er en årlig nasjonal konkurranse for elever i den videregående skole. 20 skoler velges ut hvert år til å delta, og hver deltakerskole kan sende inn inntil tre bidrag.

Rundt 900 elever fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør har i år forsket på ulike temaer innen samfunnsfag og humaniora.

Fagjuryen fikk totalt 54 bidrag til vurdering, og valgte tre finalister som ble rangert til 1., 2. og 3. plass, og som fikk 30 000, 20 000 og 10 000 kroner i premier. I tillegg til å få pengepremier, blir finalistene invitert som æresgjester til de andre arrangementene under Holberguken.  

Konkurransen administreres av Holbergprisen – en internasjonal forskningspris innen fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi.

Her kan du lese mer om Holbergprisen i skolen

Til toppen