Bli sett i mørket!

Kort tid med naturlig dagslys og lengre mørkeperioder: Det er viktigere enn noen gang å bli sett i mørket. Det enkleste tiltaket heter refleks, og nå oppfordres alle til å bruke det gjennom påminnelse bak på busser fra Brakar, Ruter og Østfold kollektivtrafikk.

Bilde av bussbakside med oppfordring til å bruke refleks - Klikk for stort bildeDenne påminnelsen vil du nå finne på baksiden av mange busser i Viken Trygg trafikk
Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kampanjen er et samarbeid mellom Viken fylkeskommune og Trygg Trafikk.

Den anerkjente gatekunstneren Martin Whatson er årets refleksdesigner. Hva har grafitti/gatekunst til felles med refleksbruk?

– Svaret er at kunsten handler om å fange menneskers oppmerksomhet i gatebildet. Det er en fin parallell til refleks, som handler om å gjøre fotgjengere synlige i trafikken. Bussbaksidene er en del av gatebildet og skal minne folk på refleksbruk. Refleksbruken øker, men fortsatt dropper over halvparten refleks når de er ute og går i mørket. I disse dager blir refleksbruken i Viken telt opp. Bidra til at andelen øker i fylket! oppfordrer fylkesråd for samferdsel, Olav Skinnes.

Reflekstips

  • Fest refleksen slik at den henger i knehøyde.
  • Bruk to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.
  • Velg helst reflekser som beveger seg – de synes best.
  • Test refleksjonen ved å lyse med en lommelykt på refleksen i et mørkt rom. Refleks er ferskvare. Har refleksen mange riper, eller er mer enn 2–3 år gammel, er det på tide å skaffe seg en ny.

Reaksjonstid fra 10 til 2 sekunder

  • Med refleks er du synlig for bilisten når han/hun er cirka 140 meter unna.
    Det gir sjåføren cirka 10 sekunder til å reagere.
  • Uten refleks får sjåføren øye på deg først når du er 25–30 meter unna.
    Da har sjåføren kun 2 sekunder på seg til å unngå å treffe deg.

Og det hjelper faktisk ikke med gatelys! Selv om du ser bilen, ser ikke sjåføren deg.