Endelig reiser vi sammen igjen

Etter krevende år med pandemi vokser kollektivtrafikken kraftig, og folk reiser sammen igjen. I Ruters område i Viken var det 89 millioner påstigninger i 2022. Dette er en oppgang på 35 prosent fra 2021, viser tall som ble presentert 16. mars.

Administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jensen og fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen. - Klikk for stort bildeFORNØYDE: Administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jensen og fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen. Jan Ivar Bøe, Viken fylkeskommune

I hele Ruters område var det 341 millioner påstigninger i 2022. Det er rundt 100 millioner flere påstigninger enn både 2021 og 2020.

Oppgang på 35 prosent fra 2021, er fortsatt tolv prosent lavere enn i 2019.

– Det er veldig bra at vi nå ser en vekst på 35 prosent i Viken fra 2021. Så må vi jobbe videre for å få enda flere til å bruke kollektivtransport, og at flere kan la bilen stå, sier fylkesrådsleder i Viken Siv Henriette Jacobsen (Ap).

Viken har i 2022 hatt den største befolkningsveksten i Ruters område. Mens Oslo vokste med 2,5 prosent, økte befolkningen i Viken med 4,5 prosent. Enkelte regionbyer, som Lillestrøm og Lørenskog, hadde en vekst opp mot sju prosent fra 2019 til 2022.

– Med en så stor befolkningsvekst som vi ser i regionbyene har det vært avgjørende at kollektivtilbudet i all hovedsak ble opprettholdt. Dermed hadde folk et tilbud tilgjengelig, når de var klare for å reise igjen, sier Siv Henriette Jacobsen.

For Viken har det vært grunnleggende å kunne opprettholde kollektivtilbudet gjennom en krevende periode.

– Satsingen vår har vært nødvendig for at så mange som mulig nå kan reise sammen igjen. Vi må sikre at alle innbyggere kan delta i samfunnet på en likeverdig måte. Inkludering og likestilling er en forutsetning for bærekraftige byer og samfunn, og for at den enkelte skal kunne leve et fritt og selvstendig liv, sier Jacobsen.

Satsingen Ruters eiere og staten har gjort i kollektivtrafikken har vært riktig – og helt avgjørende for at vi nå har et godt utgangspunkt for fremtiden.

Vi retter en stor takk til eierne våre og staten for å ha valgt en strategi som gjør oss i stand til å sette i gang med videreutvikling av tilbudet allerede nå, istedenfor å måtte bruke tid og krefter på å bygge opp igjen kollektivtilbudet i Oslo og Viken, sier Ruters administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen.

I 2023 er det i tillegg videre vekst. I uke 9 var det 7.14 millioner påstigende (ikke inkludert tog) totalt i Ruters område - hele 97 prosent av trafikken i samme periode før pandemien.

Les mer i pressemeldingen fra Ruter

Til toppen