Fikk gratulasjoner fra statsråd og fylkesråd

Kunnskapsminister Guri Melby og fylkesråd Siv Henriette Jacobsen gratulerte Helene Randem Lunde med førsteplass i Holbergprisen i skolen 2020. De møttes på Vestby videregående skole mandag 25. mai.

Fylkesråd for utdanning og kompetanse Siv Henriette Jacobsen, prisvinner Helene Randem Lunde og kunnskapsminister Guri Melby.  - Klikk for stort bildeFylkesråd for utdanning og kompetanse Siv Henriette Jacobsen, prisvinner Helene Randem Lunde og kunnskapsminister Guri Melby. Jan Ivar Bøe   
 

Helene Randem Lunde, som er elev på Vestby videregående skole, vant førsteprisen i Holbergprisen i skolen 2020. Helene har skrevet om menneskesynet i litteraturen. Hun har sett på en roman fra 1741 og en fra vår moderne tid og spurt hvordan menneskesynet som kommer til uttrykk i litteraturen har endret seg etter blant annet Darwin. 

Juryen uttaler at hun viser imponerende evne til refleksjon og gode filosofiske evner, og peker på at dette er et modig og omfattende prosjekt. 

Fylkesråd Siv Henriette Jacobsen gratulerer Helene med Holbergprisen 2020.  - Klikk for stort bildeFylkesråd Siv Henriette Jacobsen gratulerer Helene med Holbergprisen 2020. Jan Ivar Bøe  – Et imponerende arbeid

– Det er jo enhvers skoles og skolepolitikers ønskedrøm: å se elevene utfolde seg og vokse faglig og som mennesker. Og å sette elevene på sporet av fordypning og forskning på viktige temaer for samfunnet, sa Siv Henriette Jacobsen, fylkesråd for utdanning og kompetanse, i sin gratulasjonstale til Helene. 

Hun berømmet Vestby videregående skole og lærer Marita Kristiansen for å legge til rette for elevenes nysgjerrighet, mulighet til å fordype seg, reflektere og utvikle seg faglig.  

– Men først og fremst er det Helene Randem Lunde som har gjort jobben. Hun har lagt ned et imponerende arbeid, med lesing og analyse av faglitteratur på høyt nivå, sa Siv Henriette Jacobsen. 

Juryen uttaler at hun viser imponerende evne til refleksjon og gode filosofiske evner, og peker på det dette er et modig og omfattende prosjekt.  

– Å tenne en gnist

– Jeg er mektig imponert over Helenes arbeid. Temaene hun tar opp i oppgaven er kanskje spesielt relevante i den spesielle våren vi har hatt, sa kunnskapsminister Guri Melby. Humanistiske fag er også viktig i utfordrende tider, samfunnet trenger dyktige fagfolk på alle områder. Jeg håper dette tenner en gnist i deg, kanskje det blir en forskerkarriere, sa Guri Melby til prisvinneren.   

– Tusen takk til lærer Marita Kristiansen for all hjelp, og til klassen min, som har skapt et godt læringsmiljø, sa Helene Randem Lunde.  - Klikk for stort bilde– Tusen takk til lærer Marita Kristiansen for all hjelp, og til klassen min, som har skapt et godt læringsmiljø, sa Helene Randem Lunde.  Jan Ivar Bøe  – Tusen takk til lærer Marita Kristiansen for all hjelp, og til klassen min, som har skapt et godt læringsmiljø, sa Helene Randem Lunde.  

Rektor er stolt over at elevene setter Vestby videregående skole på kartet. – Helene har gjort et stort og krevende arbeid. Den beste læringen skjer når vi velger den svingete og bratte vei, sa rektor Brit Helle.  

Kunnskapsministeren snakket etter markeringen med noen av elevene om hvordan tiden med stengt skole har vært, og hvordan de ser på smitteverntiltak i tiden framover. Melby ønsket også tilbakemeldinger på hvordan den videregående skolen bør utvikles. 

– Vi må utvikle den videregående skolen for å tilpasses framtidens arbeidsliv og utfordringer, og flere må fullføre videregående opplæring. Vi trenger gode innspill fra elever og lærere i dette arbeidet, sa Guri Melby. 

Les også

Årets Holbergpris til Helene Randem Lunde fra Vestby videregående skole

Til toppen