Flere avganger og nye busser i Asker

Fra søndag 28. juni er alle bussene i Asker og Bærum fossilfrie. Tilbudet er utviklet videre, flere linjer får nye navn, og Ruter AS tar over kjøringen i Røyken og Hurum.
Åpning av bussrute  - Klikk for stort bildeOmrådeleder i Ruter AS, Siân Ambrose, ordfører i Asker kommune, Lene Conradi (H), fylkesråd for kollektivtrafikk, Kristoffer Robin Haug (MDG), og regiondirektør i Vy Buss AS, Per Nilsen. Sofie Bruun, Ruter AS

Mandag 29. juni ble en ny bussrute mellom Hyggen i Røyken og Asker innført, sammen med flere andre endringer i kollektivtilbudet i Asker. Dette ble markert av Kristoffer Robin Haug, fylkesråd for kollektivtrafikk i Viken fylkeskommune, Lene Conradi, ordfører i Asker og representanter fra Ruter og operatørene.

Røyken og Hurum er nå innlemmet i Asker ved at Ruter AS nå kjører i hele kommunen. Ny linje fra Hyggen via Røyken og Slemmestad til Asker, binder sammen og favner nye Asker kommune.

– Dette er tøffe tider for kollektivtransporten, og desto viktigere er det at vi klarer å gjennomføre positive endringer der vi har mulighet til det. Med denne nye linjen fra Hyggen inn til Asker, og de andre forbedringene som Ruter gjør ved denne ruteendringen, bidrar dette til å gjøre kollektivtilbudet mer attraktivt, sier Kristoffer Robin Haug, fylkesråd for kollektivtrafikk.

Snorklipping - Klikk for stort bildeSnorklipping Sofie Bruun, Ruter AS

Vil bidra til å ta veksten fra bilen 

Tilbudsutviklingen gjøres for å gi et attraktivt og miljøvennlig kollektivtilbud til innbyggerne. Dette gjøres ved å utvikle et kapasitetssterkt og høyfrekvent tilbud, og legge til rette for nye kollektive reisestrømmer. Et forbedret og tilpasset busstilbud støtter opp under nullvekstmålet i biltrafikken.

Målet er at kollektivtransport, sammen med sykkel og gange, skal ta veksten fra bilen. Totalt for Oslo og Akershus var det i 2017 4,2 prosent vekst fra året før, med hele 398 millioner påstigninger, og av disse gjorde regionbuss 64 millioner (Asker, Bærum og kommunene på Romerike og Follo).

Det er nå fornybar energi på alle bussene i Asker og Bærum, i tillegg kommer det 18 elbusser i Asker og 23 elbusser i Oslo. I 2025 vil alle ordinære busser i Vestre Aker og Bærum være elektriske.

– De nye busskontraktene i vest er et viktig bidrag til det grønne skiftet i kollektivtrafikken. Det bygger opp om målet som vi har gitt Ruter om utslippsfri kollektivtransport innen utgangen av 2028, sier Kristoffer Robin Haug.

De viktigste endringene:

  • Tilbudet i vest blir mer attraktivt og tilgjengelig med bedre frekvens, lengre åpningstider, økt kapasitet, utvidet nattbusstilbud og nytt materiell med dynamisk passasjerinformasjon.
  • Innføring av miljøvennlige busser. Fossildrevne busser på HVO (biobasert drivstoff) erstatter dieselbusser. Det innføres elektriske busser i deler av Asker i 2020, og Bærum vil være helelektrisk i 2025.
  • Etableringen av linje 215A gir en ny og etterspurt tverrforbindelse i Bærum mellom Kolsås/Rykkinn, Vøyenenga/Kirkerudbakken og Bærum sykehus/Martina Hansens Hospital.
  • Det opprettes en sterkt ønsket forbindelse fra Hyggen via Røyken og Slemmestad til Asker i rushtiden (linje 260), som binder nye Asker kommune sammen.

– Vi er glade over å kunne tilby kundene våre nye, mer miljøvennlige busser. Også ferdigstilles nå ombyggingen av bussanleggene på Furubakken, Skui og Slemmestad, slik at vi også kan tilby bussjåførene gode arbeidsplasser.

– Vi oppfordrer alle som reiser kollektivt om å sjekke sin reise i reiseplanleggeren vår, som du finner enten på nettsiden eller kan laste ned som app. Det er endringer i tilbudet, både fordi vi starter med sommerplan, og fordi vi har gjort endringer på flere linjer, sier områdeleder i Ruter AS, Siân Ambrose.

Åpning av bussrute  - Klikk for stort bildeSjåfør for Vy Buss AS, David Teka, ønsker velkommen om bord. Sofie Bruun, Ruter AS I Bærum er det først og fremst flere avganger, en linje som skifter navn og at det kjøres med leddbusser på linjene 130, 140 og 145.

De største endringene gjøres i Asker, der Ruter AS overtar kjøringen i Røyken og Hurum. Det kommer 18 nye elektriske busser like rundt skolestart. Men først må bussanlegget på Slemmestad, der bussene skal lade, ferdigstilles. I Asker blir alle bussene elektriske tidligst i 2028. I mellomtiden kjører Vy Buss AS med fossilfrie busser på biodrivstoff. 

Les mer om Ruter AS

Til toppen