I det følgende er det primært tiltak og tilbud rettet mot ungdom som omhandles.
Flyktninger fra Ukraina får kollektiv, midlertidig oppholdstillatelse. Det gir ungdommer i aktuell aldersgruppe rett til å søke videregående opplæring eller kombinasjonsprogrammet. For at de skal få veiledning må ungdommer som ønsker å være elev ta kontakt med inntak og dimensjonering. De som vil søke som deltaker i kombinasjonsprogrammet ta kontakt med oppfølgingstjenesten. Søknadsfristen for disse ungdommene er utvidet, men det er viktig at vi så raskt som mulig får en oversikt over omfang og søkermønster.
Opplæringstilbud
16 – 24 år
Aktuelle opplæringstilbud for ungdom, avhengig av skolebakgrunn:
- Videregående opplæring for ungdom: Yrkes – eller studiekompetanse.
Dersom ungdommene har gjennomført 9-årig grunnskole fra utlandet eller har blitt skrevet ut med vitnemål fra norsk grunnskole, har de rett til videregående opplæring (vgo) etter søknad. De kan søke om plass i vgo for ungdom selv om fristen, som var 1. mars, er utgått.
Ungdommene får plass så langt det er kapasitet. De er derfor ikke garantert skoleplass fra høsten av. Engelskkunnskaper vil da være en stor fordel så de kan kommunisere med lærere og medelever. Hvis de ikke kan norsk, vil de ha rett til særskilt språkopplæring, se https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-i-skole/minoritetsspraklige/
Kontakt eventuelt seksjon inntak og dimensjonering for nærmere informasjon Tlf. 32 30 00 00 eller e-post inntak@viken.no
Etter 1. september kontaktes den enkelte videregående skole for mulighet til inntak til videregående opplæring eventuelt hospitering.
- Videregående opplæring for voksne: Yrkes – eller studiekompetanse.
Hvis noen av ungdommene har gjennomført videregående opplæring i et annet land der den videregående opplæringen ikke godkjennes som yrkes – eller studiekompetanse i Norge, har de også mulighet til å søke videregående opplæring for voksne. Mer informasjon finner du her https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-som-voksen/videregaende-opplaring-for-voksne/
Dersom de tas inn til voksenopplæring, men mangler norskkompetanse, vil de få tilbud om et år ekstra med tilpasset språkopplæring i norsk og engelsk.
Dette er grunnskoleopplæring som gjennomføres på en videregående skole. I kombinasjonsprogrammet jobber elevene med fag – og språkinnlæring parallelt. Nærmere informasjon om opplæringstilbudet og søknadsskjema til kombinasjonsprogrammet finner du her https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-i-skole/minoritetsspraklige/
Ungdom kan søke dette tilbudet uavhengig av søknadsfrist da det er løpende inntak. Antall plasser kan sette begrensninger.
Kontakt seksjon voksenopplæring og karriereveiledning for nærmere informasjon Tlf. 32 30 00 00
Se også: Lager sommerskole for flyktning-ungdommer - Viken fylkeskommune
Voksne
Videregående opplæring: Yrkes – eller studiekompetanse.
Retten til videregående opplæring for voksne gjelder for personer fra og med det året de fyller 25 år. Krav til inntak er fullført grunnskole fra Norge eller utlandet (med engelsk). Personer som har fullført videregående opplæring i utlandet som ikke kan godkjennes som studie – og yrkeskompetanse i Norge, kan søke videregående opplæring for voksne etter § 4A -3 uavhengig av alder.
I videregående opplæring for voksne søker personen på sluttkompetanse, det vil si at kandidatene tas inn til et fullt opplæringsløp. Videregående opplæring for voksne kan ha annen fag- og timefordeling enn videregående opplæring for ungdom, blant annet innebærer studiekompetanse opplæring i seks fag. Opplæringen for voksne skal tilpasset behovene den voksne har. Dette innebærer at kursene kan ha ulikt omfang av timer per uke, varighet og foregå enten på kveld eller dag.
Mangler kandidaten norsk språkkompetanse, tilbys ett år ekstra med opplæring. Personer med rett til opplæring etter § 4A-3 har rett til å få vurdert sin realkompetanse.
Søknad registreres i vigo.no /Søknad for voksne /realkompetanse. Det er ingen søknadsfrist og det tas inn deltakere fortløpende. Det er vanlig med oppstart i august og januar, med hovedvekt på august.
Mer info her: https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-som-voksen/videregaende-opplaring-for-voksne/
Kontakt seksjon voksenopplæring og karriereveiledning for nærmere informasjon Tlf. 32 30 00 00 eller e-post: voksen@viken.no
Fagskole
Voksne med godkjent videregående opplæring, kan også søke Fagskole, det vil si høyere yrkesfaglig utdanning. Mer info her: https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-som-voksen/fagskole/
Kontakt seksjon regional kompetanseutvikling for nærmere informasjon tlf 32 30 00 00.
Spørsmål og svar
Verken vi i fylkeskommunen eller de videregående skolene våre får direkte beskjed om hvilke flyktninger som bosettes i de forskjellige kommunene i Viken.
Tilbudet vi gir/ kan gi til flyktninger, kan variere fra skole til skole. Derfor er det viktig at kommunene tar kontakt med sine lokale, videregående skoler for å få informasjon om hvilke tilbud og tiltak som kan være aktuelle
Lenger ned på denne nettsiden finner dere også informasjon om hvilke tilbud fylkeskommunens videregående skoler gir til flyktninger nå i vår, i sommer, og i skoleåret 2022/23. Her finnes informasjon om tilbudene, og om hvordan man søker
Svar: For skoleåret 2022/23 kan flyktninger, både ungdom og voksne, søke på ordinære utdanningsprogrammer i videregående skole, se informasjon nedenfor om hvordan dette praktisk gjøres. Ved behov kan det også fattes vedtak om særskilt språkopplæring. Ungdom kan også søke på kombinasjonsprogrammet, som er et godt tilbud til unge med kort botid i Norge for å bygge et godt grunnlag for å søke ordinære utdanningsprogrammer senere.
Viken fylkeskommune er opptatt av at flyktninger, spesielt ungdommer, kommer raskest mulig inn i skole, både for å lære språk og kultur, og for å bli del av et sosialt miljø. For resten av våren 2022 vil de videregående skolene strekke seg langt for å gi ungdom et tilbud om hospitering, slik at de snarest mulig kommer inn i et skolemiljø. Man forbruker ikke av opplæringsretten ved å delta i et slikt tilbud. Her kan de videregående skolene kontaktes direkte.
Viken fylkeskommune har også et sommertilbud til flyktninger.
Svar: Spørsmål om tilskudd og finansiering må rettes til IMDi som forvalter tilskuddene. Ved bosetting får kommunen utbetalt integreringstilskudd for uspesifiserte utgifter til bosatte flyktninger.
Svar: Viken fylkeskommune samarbeider med flere kommuner om felles opplæring i kombinasjonsprogrammet, slik at det går både ungdommer med og uten rett til videregående opplæring i samme klasse. Det er da kommunen som fatter vedtak om inntak til kombinasjonsprogrammet for elever som ikke har ungdomsrett.
Fylkeskommunen kan ikke ta inn elever som ikke har grunnskole. Fylkeskommunen har dermed bare anledning til å ta inn ungdom med ungdomsrett til videregående opplæring til kombinasjonsprogrammet. Fylkeskommunen tilbyr opplæring i kombinasjonsprogrammet til innvandrerungdom med kort botid som er skrevet ut av 10. trinn med vitnemål eller har dokumentasjon på gjennomført grunnskole i utlandet.
I tillegg til tilbud om kombinasjonsprogram ved 12 videregående skoler, opprettes nå tilbudet ved ytterligere fire skoler for skoleåret 2022-23. Søknader om opptak fra høsten av kan nå sendes fylkeskommune. Se svar over.
Personer som har fullført grunnskole har, etter søknad, rett til videregående opplæring, enten til videregående opplæring for ungdom eller videregående opplæring for voksne. Personer som har gjennomført videregående opplæring i utlandet, har også rett til videregående opplæring i Norge dersom opplæringen fra utlandet ikke kan godkjennes som norsk studie- eller yrkeskompetanse.
Svar: Mange kommuner har valgt å gi opplæring til ungdom som ikke har tilbud om kombinasjonsprogram før skolestart til høsten.
Det ideelle er hele tiden å ha ledige plasser slik at også unge med godkjent grunnskole fra utlandet, og som kommer etter søknadsfristen er utløpt til videregående opplæring i Norge, kan få opplæring i kombinasjonsprogrammet i påvente av nytt inntak til videregående opplæring. Allikevel vil det kunne på gitte tidspunkt være fullt i kombinasjonsprogrammet da fylkeskommunen ikke har ubegrenset antall plasser.
Svar: Mange kommuner i Viken tilbyr selv opplæring i påvente av plass på en videregående skole.
Fylkeskommunen skal iht lov og forskrift innfri retten til videregående opplæring. Fylkeskommunene er for tiden ikke lovpålagt å gi et skoletilbud med løpende inntak. Kapasiteten i de videregående skolene kan sette begrensninger for hvor mange tilbud som kan etableres da fylkeskommunen har en svært høy oppfyllingsgrad i skolene sine og tilflyttingen til enkelte kommuner er høy.
Allikevel er det en prioritert oppgave for Viken fylkeskommune å få til opplæringstilbud med løpende inntak. Derfor har vi etablert kombinasjonsprogrammet ved 16 videregående skoler fra skoleåret 2022-23 som er mer grunnskoleopplæring etter opplæringsloven § 4A-1. Denne opplæringen er ikke regulert av forskrift til fag – og timefordeling og krav til årsrammetimetall, slik som videregående opplæring for unge er. Det gjør at ungdom kan tas inn løpende til kombinasjonsprogrammet.
Karrieresenter Østfold gjennomfører karriereveiledning til flyktninger som har rett og plikt til dette etter integreringsloven. I den forbindelse har Karrieresenter Østfold laget en lettfattelig informasjonsfilm på flere språk om hva karriereveiledning er, og hvordan karriereveiledning foregår på Karrieresenter Østfold.
Målgruppen for filmen er nyankomne flyktninger som har rett og plikt til karriereveiledning etter integreringsloven. For flyktninger med kollektiv beskyttelse, som ukrainere får ved søknad om asyl, er det foreslått at de får rett, men ikke plikt, til karriereveiledning. Det er veldig viktig at den enkelte flyktning som skal få karriereveiledning ser filmen i god tid før selve veiledningen.
Se filmene
Alle må henvende seg til det karriereveiledningssenteret som de sokner til i sin geografiske region, se https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/karriereveiledning/