Follobanen er åpnet – reisetiden mellom Ski og Oslo er halvert

Mandag 12. desember klippet H.M. Kongen snoren og dermed var Follobanen offisielt åpnet.
 

Åpningsarrangementet startet med snorklipping på Oslo S. Viken fylkeskommune
SKI-TUR: H.M. Kong Harald klippet snoren og kunne deretter sette seg på toget til Ski. Viken fylkeskommune

Fra og med søndag 11. desember kunne de reisende glede seg over kortere reisetid mellom Oslo og Ski. Reisetiden blir også kortere mellom Østfoldbyene og hovedstaden.

Bane NOR åpnet Follobanen for trafikk etter en omfattende byggeperiode med et av Norges største samferdselsprosjekter.

-En dag vi har ventet lenge på

– Dette er en dag vi har ventet på lenge. Follobanen vil bety mye for svært mange reisende, og den gir et mer robust kollektivtilbud med større kapasitet. Follobanen vil også legge til rette for vekst og utvikling i hele søndre Viken, sier Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesrådsleder i Viken fylkeskommune.

Kongen, Kronprinsen, statsministeren og samferdselsministeren og øvrige gjester tok etter snorklippingen på Oslo S den 12 minutter lange togturen til Ski, der det var åpningsarrangement.

Fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) var også blant dem som gledet seg over åpningsseremonien.

–  Nå kan vi glemme at dobbeltspor Oslo – Ski har tatt sin tid å få på plass, nå er det en realitet. Dette er stort for hele regionen, og for byene og tettstedene som vil få glede av et langt bedre togtilbud, sier Roger Ryberg.

 Mer sammenvevd kollektivtilbudtilbud

– Vi har forsterket matebuss-tilbudet, slik at vi får enda flere til å ta toget og la bilen stå. Det er vesentlig at dette gode togtilbudet støttes opp med effektive matebusser. Vi styrker busstilbudet for å gi bedre korrespondanse med toget på de ulike stasjonene og gi gode omstigningsmuligheter mellom busslinjene på knutepunktene, sier Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel.

Representanter fra Viken fylkeskommune på åpningen: f.v.: Jafar Altememy, administrerende direktør i Viken Kollektivterminaler, Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel, Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesrådsleder og Roger Ryberg (Ap), fylkesordfører. Viken fylkeskommune

En jernbanehistorisk dag

Med ferdigstillelse av Follobanen har Bane NOR fullført bygging av dobbeltspor på de viktigste, innerste delene av InterCity.

– Dette er en jernbanehistorisk dag, og vi er stolte over å åpne Follobanen for trafikk, slik at de reisende kan merke de positive effektene av et av våre største moderniseringsprosjekter de siste ti årene. Flere og raskere tog i regionen gjør det også enda mer attraktivt å velge utslippsfri, klima- og miljøvennlig reise med tog i stedet for bil, sier Gorm Frimannslund, konsernsjef i Bane NOR.

Reisetiden Oslo S - Ski er 12 minutter Viken fylkeskommune

Follobanen

  • Follobanen er 22 km. Blixtunnelen er 20 kilometer og nordens lengste jernbanetunnel, og er også den første lange jernbanetunnelen i Norge med to adskilte tunnelløp
  • 12 minutter mellom Ski og Oslo S. Halverer opprinnelig reisetid.
  •  Toppfart på 250 km/t
  • Byggingen startet i 2015
  • Fler enn 2000 selskaper og entreprenører har samarbeidet med Bane NOR som byggherre om å bygge banen.
  • Det er brukt 18 millioner arbeidstimer
  • Kostnad: 36,8 milliarder kroner

Les mer

Til toppen