Forskningsmidler skal gi landets sunneste pizzatopping

I mer enn femti år har Roar Stang AS gjort butikk på produksjon av kjøtt. Etter å ha fått støtte fra Viken fylkeskommune satser selskapet nå på å bli landets ledende leverandør av kortreist og sunn pizzatopping.
Klikk for stort bildePIZZA-INNOVATØR: Daglig leder Paal Stang er glad for støtten fra Viken fylkeskommune, her representert ved fylkesråd for næring Johan Edvard Grimstad (innfelt). Viken fylkeskommune/Morten Brakestad   

– Som kjøttprodusent har vi sett at vi vil få noen utfordringer i årene som kommer, blant annet med tanke på råvaretilgang, og det å få sunnere kjøtt. Vi ønsker å ta deler av produksjonen i en grønnere retning når det gjelder både sunne matvaner og bærekraftig produksjon, sier daglig leder Paal Stang i Roar Stang Kjøtt AS.

Selskapet med hovedkontor i Råde, har siden 1970-tallet vært leverandør av kjøtt til serveringsbransjen. Selskapet ønsker imidlertid å få flere og «grønnere» bein å stå på.

De første produktene kommer i mai

Nylig fikk selskapet 500.000 kroner i støtte fra Viken fylkeskommune til et prosjekt som handler om å skape sunnere matvaner, samt å sikre lokal næringsutvikling gjennom bruk av kortreiste råvarer.

Klikk for stort bildeGODT: Pizzatopping kan være både godt og sunt, konstaterer kjøttprodusenten Roar Stang. (illustrasjonsbilde) Danielle Macinnes/Unsplash  Helt konkret har det resultert i utviklingen av det selskapet kaller for Norges første serie innenfor grønnere pizza-topping som har blitt til av lokale norske landbruksressurser. Her skal grønt-andelen i kjøttproduktene være på minimum 30 prosent.

Det benyttes kun råvarer fra lokale produsenter.

Prosjektet har blitt til gjennom samarbeid med Matforskningsinstituttet Nofima og næringsklyngen Fremtidsmat.

– Vi håper å være i mål med de første produktene i løpet i mai, forteller Stang. 

Han er glad for at støtten fra Viken fylkeskommune har gjort det mulig å tenke videreutvikling i en helt spesiell tid.

– Støtten fra Viken har vært helt avgjørende. Uten den ville vi aldri hatt muligheten til oppstart av dette prosjektet nå. Vi leverer til serveringsbransjen, og mange av våre kunder har blitt svært berørt av korona-pandemien. Dermed har også vi merket det, forteller Stang. 

Fylkesråd: - Fremtidsrettet og viktig

Støtten Viken fylkeskommune gir kommer fra regionale forskningsfondsmidler (RFF). Dette er midler som skal støtte forskning og innovasjon i Vikens næringsliv. I løpet av fjoråret ble det fordelt drøyt 19 millioner kroner på 52 prosjekter fra hele fylket.

Fylkesråd for næring og tannhelse Johan Edvard Grimstad mener støtten som gis Roar Stang AS er riktig og viktig.

– Dette er en fremtidsrettet tankegang vi trenger enda mer av. Vi vet at kjøttproduksjon og konsum må endres i årene som kommer. Med dette forskningsprosjektet har Roar Stang AS et perspektiv som tar innover seg både bærekraft, folkehelse, samt videreutvikling av lokalt næringsliv. Denne måten å ta samfunnsansvar på kommer i sum oss alle til gode, sier Grimstad.

Utlysninger gjennom hele året

Gjennom året er det flere utlysninger av regionale forskningsfonds-midler. For tiden er utlysning av kvalifiseringsprosjekter åpen. Her er søknadsfristen 1. mai.

I 2021 planlegges det ytterligere to utlysninger i løpet av høsten.

Til toppen