Glad for avtale som reduserer utslipp og beskytter sjåfører

Kravet om null utslipp og økt sjåførsikkerhet har vært sentralt når Viken fylkeskommune har inngått avtale med Nobina AS om drifte busstilbudet i Nedre Glomma.

To menn og to damer, står smilende foran en buss - Klikk for stort bildeFORNØYDE: Fylkesråd for samferdsel Olav Skinnes, fylkesråd for plan, klima og miljø Annette Lindah Raakil, fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen og administrerende direktør i Nobina Jan Volsdal er fornøyde med den nye bussavtalen som er inngått. Pål Vikesland, Viken fylkeskommune

Dette er en svært god løsning for både innbyggerne, sjåførene og miljøet.

Avtalen er viktig både for å bidra til reduserte utslipp fra kollektivtrafikken, og for fortsatt å kunne bidra til å opprettholde og videreutvikle et marked for et mer miljøriktig drivstoff i Nedre Glomma, sier fylkesråd for samferdsel Olav Skinnes i Viken fylkeskommune.

Viken fylkeskommune har inngått avtale med Nobina AS som skal drifte busstilbudet i kommunene Sarpsborg, Fredrikstad, Hvaler og Råde frem mot 2035.

Avtalen ble iverksatt fra 1. juli i år.

11. august deltok Skinnes på en markering for avtalen sammen med representanter fra Nobina, Østfold kollektivtrafikk, kommunene, samt øvrige leverandører og samarbeidspartnere.

Betydelig miljøgevinst

Avtalen innebærer at satsingen på biogass videreføres, samtidig som antallet elbusser øker.

Avtalen omfatter totalt 150 busser, fordelt med 86 gassbusser og 64 elbusser.

Skinnes viser til at bussene kjører om lag 5,6 millioner kilometer i rutetrafikk i Nedre Glomma per år, og miljø- og klimagevinsten med nullutslippsløsninger dermed blir betydelig.

Økt sikkerhet for sjåfører

MARKERING: Rundt 150 fremmøtte deltok på markeringen ved Hafslund i Sarpsborg 11. august.

Videre peker Skinnes på at bedre aktive og passive sikkerhetssystemer både for sjåfører og passasjerer har vært viktig i avtalen.

– Alle bussene leveres med ekstra kollisjonsbeskyttelse for fører. Vi overoppfyller kommende krav fra regjeringen på dette punktet i nye bussene, sier Skinnes.

Jan Volsdal, administrerende direktør i Nobina Norge, er glad for å være i gang i Nedre Glomma. 

– Vi er opptatt av å tilby bærekraftige reiser, og har valgt en løsning med en kombinasjon av elbusser som vil gå på ren strøm, mens de resterende kjører på biogass, sier Volsdal.

– I tillegg er anleggene designet for å bidra til en bærekraftig drift gjennom effektiv bruk av energi og vann, og vaskehallene blir svanemerkede.

Han forteller videre at samtlige busser er utrustet med ny teknologi som blant annet digitale sidespeil og 360-graders kamera som gir føreren full oversikt over området rundt bussen. Bussene blir også utstyrt med hjertestarter.

– Alt dette er med på å gi de reisende en trygg, sikker og bærekraftig reise, avslutter Jan Volsdal.