Heier på storstilt industrietablering i Hallingdal

Hallingdal får 50-100 nye arbeidsplasser når selskapet Defa legger produksjonen av nye ladekabler for el- og hybridbiler til Nesbyen.Klikk for stort bildeVIKTIG: Fylkesråd Johan Edvard Grimstad (innfelt) fullroser arbeidet som har blitt gjort i Hallingdal med å sikre nye arbeidsplasser. Tore Haraldset/Morten Brakestad  

Etableringen har stort potensial, tror fylkesråd for næring Johan Edvard Grimstad i Viken fylkeskommune

– Dette er utrolig bra! For Nesbyen og Hallingdal bidrar etableringen til å skape et større, mer variert, og mer fremtidsrettet arbeidsmiljø. Etableringen har i fremtiden potensiale langt utover 50-100 arbeidsplasser, både med tanke på videreutvikling og utvidet samarbeid med annet lokalt næringsliv.

Jeg er derfor svært glad for at Viken fylkeskommune har kunnet bidra til å realisere dette, sier fylkesråd for næring og tannhelse Johan Edvard Grimstad i Viken fylkeskommune.

Start i 2021

Nylig kom meldingen om at selskapet Defa AS har bestemt seg for å legge produksjonen av sin nye generasjon ladekabler for el- og hybridbiler til sin fabrikk i Nesbyen.

Produksjonen er ment for det europeiske markedet, og vil kunne gi 50-100 arbeidsplasser over en periode på fem år. Planlagt produksjonsstart er midten av 2021.

Etableringen er gjort mulig gjennom samarbeid mellom en rekke aktører. Foruten Defa selv, har Innovasjon Norge Oslo Viken, Nesbyen kommune, Hallingdal Kraftnett AS, Skue Sparebank, Gjensidige Hallingdal, Kimen Til Vekst, Regionrådet for Hallingdal og altså Viken fylkeskommune bidratt.

– Utrolig viktig

Knut Arne Gurigard i regionrådet for Hallingdal mener dette er et glimrende eksempel på hva Hallingdal kan få til ved å samle kreftene.

– Jeg er kjempeglad. Å få en så stor og fremtidsretta produksjon hit er stort. Det er utrolig viktig. Vi må spole langt tilbake for å finne en industrietablering av en sånn størrelse i Hallingdal, sier Gurigard.

Hovedargumentene for den sterke støtten er ønsker om å videreutvikle et verdensledende fagmiljø, å etablere nye og fremtidsrettede industriarbeidsplasser i Hallingdal og å igangsette et utviklingsprosjekt innen fornybar energi med lokale aktører.

Styrket

– Resultatet er et tydelig bevis på at man fortsatt kan etablere moderne industriproduksjon i Distrikts-Norge. Erfaring viser at Nesbyen, Hallingdal og Distrikts-Norge for øvrig har viljen, kompetansen, den gode arbeidskraften og de konstruktive løsningene man trenger for å lykkes, sier aktørene i en fellesuttalelse.

– Flyttingen utløser et stort investeringsbehov som Innovasjon Norge har kunnet finansiere deler av - men de har måttet omdisponere noen av midlene fra fylkeskommunen for å få det til.

Den beslutningen har det vært opp til oss å gjøre, og vi har i tillegg styrket rammen til Innovasjon Norge med to millioner fra vårt budsjett slik at Innovasjon Norge skal kunne støtte også andre bedrifter resten av året, sier Grimstad. 

Til toppen