Jubler for 40 millioner kroner til folkehelse til Viken-skolene

Viken fylkeskommune får 40 millioner kroner av Sparebankstiftelsen DNB til et stort folkehelseprosjekt som nå rulles ut i skolene. – En gavepakke som vil komme barn og ungdom til gode, sier nyslått fylkesrådsleder Tonje Brenna

Tonje Brenna og barneskoleelever jubler for folkehelsemidler. - Klikk for stort bildeVIKTIG RØRE: Fylkesrådsleder Tonje Brenna ( i midten) håper flere VIken-skoler gjør som Våk skole. Skolen i Våler har vært RØRE-skole i tre år, og satser på flere folkehelseprosjekter for elevene, her representert ved gjengen i 4. klasse. Til høyre ser vi prosjektleder for Viken RØRE, Cathrine Rød Gundersen. Jan Ivar Bøe, Viken fylkeskommune

I prosjektet, som har navnet RØRE, jobbes det med fysisk aktivitet, matglede og søvn i skolen.

Tonje Brenna - Klikk for stort bildeGLAD: Tonje Brenna Tom-Egil Jensen - Dette kommer mange barn og ungdom i Viken til gode. Dette er en fantastisk gave til skoler som har lyst til å tenke nytt og realisere egne prosjekter, sier Vikens nye fylkesrådsleder, Tonje Brenna.

Nye læremåter

Nyheten om tildelingen ble servert på Våk skole 19. november. Skolen i Våler i Østfold har vært en såkalt RØRE-skole siden 2017. Blant annet har skolen fått midler til å bygge en gapahuk tilrettelagt for rullestolbrukere, og til et prosjekt kalt Aktiv skolegård.  

Denne novemberdagen har elevene i 4.klasse på Våk-skole norsk-undervisning. Den ligner litt på vanlig undervisning, men ikke helt likevel. Klassen er delt inn i flere grupper. 

 -Og så samler vi inn ord, forteller elev Rebecka Victoria Eliasson Eriksen.

Barn som tegner. - Klikk for stort bildeIVRIGE: Johanne Gran Hagen (f.v.), Matheo Østberg Wiig, Marcus Sebastian Madsø, Rebecka Victoria Eliasson Eriksen løser oppgaver. Pål Vikesland

 Og så flyr hun og medelevene av gårde. Ut fra klasserommet, og ut på gangen. Hvor ordene ligger limt fast på gulvet rundt omkring i gangene.

Så gjelder det å få med seg ordene tilbake til gruppa si, hvor å jobben er å sortere ordene i kategorier. Substantiv her. Verb der.

Undervisningen gir bevegelse og læring. Som er noe av det RØRE-prosjektet handler om.

Lærer Inger Marie Eriksen er RØRE-ambassadør ved Våk skole, og er svært fornøyd med mulighetene prosjektet har gitt skolen. 

- Vi valgte å bli RØRE-skole fordi vi vi gi elevene best mulig forutsetninger for læring, både med tanke på fysisk aktivitet, fokus på nok søvn og sunn mat. Vi merker at elevene vår er mer fornøyde.Og da får de bedre forutsetninger for læring, forteller hun. 

En av de største tildelingene

De 40 millioner kronene representerer en av de største enkelttildelingene Sparebankstiftelsen DNB noensinne har gjort.

- Røre Viken er et godt eksempel på at en god idé og et lite prosjekt kan skape noe stort, sier André Støylen, administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB. 

Over 100 RØRE-skoler i Østfold

Det hele begynte med at Skjønhaug skole i Trøgstad fikk midler til sitt «Løp og spis»-prosjekt i 2015. Ildsjelene herfra laget deretter RØRE 6-19 for alle skolene i Østfold, med mat og fysisk aktivitet som gir læring og en bedre skolehverdag. I Østfold har over 100 skoler vært med i prosjektet.

- Sparebankstiftelsen DNB er glad for å kunne bidra til at å utvide dette til hele det nye storfylket Viken. Særlig positivt er det at prosjektet engasjerer både skolen, elevene selv, lokal frivillighet og foresatte, sier Støylen.
Gjennom RØRE Viken kan skolene søke om midler for å gjennomføre folkehelseprosjekter som de har tro på. Det kan være alt fra en bålpanne til å servere god og næringsrik mat på til aktivitetsløyper eller undervisningsmateriale til fysisk aktiv læring.

I tillegg bidrar RØRE Viken med kompetanse, inspirasjon og motivasjon gjennom et ambassadørprogram og nettverk som skolene deltar i.

Vil bidra til mindre sosial ulikhet

En ambisjon for prosjektet er at det skal bidra til å få flest mulig til å fullføre videregående utdanning med best mulig resultat.

- Å utjevne sosial ulikhet er viktig for oss i Viken fylkeskommune. Dette er også en av grunnideene bak RØRE-prosjektet. Skolen er en arena der man treffer alle og derfor det beste stedet å jobbe med folkehelse, sier fylkesråd Tonje Brenna.

 

Til toppen