Kronprinsparet besøkte UngInvest i Modum

I forbindelse med at kronprinsparet i år feirer 20-års bryllupsjubileum, besøker de i år noen av prosjektene som får støtte fra Kronprinsparets Fond. 13. oktober var turen kommet til UngInvest AIB i Modum. Det endte meg mye latter og glede, og noen tårer.
Barnehagebarn ønsker kronprinsparet velkommen Katrine Lunke/APELAND

UngInvest er ett av de mange prosjektene som har fått støtte av fondet, og er et tilbud for unge i alderen 16 til 24 år som har behov for en annen vei gjennom videregående opplæring.

Kronprinsparet fikk prøve seg som konditorer. Katrine Lunke/APELAND Kronprinsparet har besøkt de andre avdelingene til UngInvest tidligere, men aldri før avdelingen i Modum.

 – Vi har hatt troen på UngInvest siden starten. Det å se den enkelte ungdommen, og sammen finne ut hva de trenger, er utrolig viktig, sa kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprinsparet tok seg god tid til å snakke med de fremmøtte, og ikke minst, ungdommene, som stolt viste fram arbeidet sitt, og lot kronprinsparet få prøve seg, blant annet med mekking og kakepynting.

Unik gave

Kronprinsparet fikk også overrakt en helt spesiell gave fra ungdommene, i anledning bryllupsjubileet i år.

Ungdommene på mekanisk verksted ga kronprinsparet en vannsykkel i gave. Gaven så ut til å falle i smak. Katrine Lunke/APELAND

Fylkeskommunalt tilbud

UngInvest er fylkeskommunalt tilbud, og fylkesrådsleder Tonje Brenna og fylkesordfører Roger Ryberg var begge tilstede.

– Det var ikke enkelt å samle støtte til prosjektet i begynnelsen, men vi stod på, og i dag er det tverrpolitisk enighet om at dette skal være et fylkeskommunalt tilbud, og det er sågar en del av den politiske plattformen til Viken fylkeskommune, sier Roger Ryberg.

Han benyttet anledningen til å takke kronprinsparet for støtten gjennom de siste ti årene, og la ikke skjul på at han håpet på videre støtte også i de neste ti årene.

Opptatt av dem som faller utenfor

Kronprinsparet har alltid vært strålende til å se folk, som ikke alle er «A4», og ønsker å hjelpe de som havner utenfor.

– Dette prosjektet er et eksempel på det. Her får ungdommer, som har falt ut av utdanningssystemet en ny sjanse. Og det er helt fantastisk, og jeg er så stolt over hva de har fått til, sier fylkesordføreren.

Kronprinsparet tok seg god tid til å snakke med ungdommene. Her snakker kronprinsessen med én av dem. Katrine Lunke/APELAND

En stor suksess

Virksomhetsleder ved UngInvest AIB, Ingebjørg Mæland, er også stolt over hva de har fått til, og ikke minst av alle ungdommene.

– Det er ingen tvil om at tilbudet gjør en forskjell. Hele 97 prosent er i positiv aktivitet etter å ha vært her, og hele 87 prosent er i utdanning eller jobb. Det her helt fantastisk, sier Mæland.

Hva årsaken til at dere har lykkes så godt?

– Tett oppfølging, kulturen som er bygd opp gjennom kontinuerlig styrkebasert ledelse, og aksjonsforskning, hvor ungdommene og medarbeiderne er genuint involvert, slik at styrkene kommer fram i den enkelte. Det er avgjørende at hver og én opplever seg selv som verdifull, og med en unik kompetanse, sier hun. 

Les mer

Til toppen