Lærlinger: – Spennende å oppleve arbeidslivet i andre land

– Dette blir en opplevelse og en erfaring jeg tar med meg videre i livet, sier Marie Friis Siljeholm, som er lærling i kontor og administrasjonsfaget på Bleiker videregående skole.

Viken-lærlingene Marie, Stian og Steffen skal tilbringe tre måneder som lærlinger i et annet land. Ingvild Amble

  

Denne høsten skal 15 lærlinger fra Viken tilbringe tre måneder i utlandet. Tre av disse er lærlinger i Viken fylkeskommune.

I tillegg til Marie, som skal til Toulouse i Frankrike, forlater Stian Aas og Steffen Tvenning Jessen Norge i september. Stian, som er lærling på IT-avdelingen på Galleriet, skal til Sevilla i Spania. IKT-lærling Steffen, som til daglig er å finne på Fredrik II videregående skole, drar til Alghero på Sardinia i Italia.

Språkkunnskapene er noe mangelfulle for alle tre, men de håper intensiv undervisning og at de nokså snart klarer å kommunisere om de viktigste tingene.

Blir plutselig veldig selvstendig

– Jeg hadde fransk på ungdomsskolen, smiler Marie, som ser frem til å stå helt på egne ben.

– Dette er bra for meg, selv om det nok også blir litt av en prøvelse. Jeg blir plutselig veldig selvstendig.

19 år gamle Marie stortrives som andreårs-lærling på Bleiker videregående, der hun lærer veldig mye. Nå gleder hun seg til å fylle «kunnskaps-ryggsekken» med erfaringer også fra et annet lands arbeidskultur.

– Jeg håper jo dette bidrar til at jeg også utvider nettverket mitt. Det blir moro, stråler Marie.

Hvordan blir det spanske arbeidslivet?

Stian forteller at han søkte om utplassering fordi han ønsker å komme seg litt ut. Han trengte «noe nytt» nå som korona’en har herjet og gjort livet mindre sosialt.

Når det er mulig å oppleve et nytt land – hvorfor ikke?

Andreårs IT-lærlingen skal til Sevilla. EN uke med spansk på ungdomsskolen har ikke gitt ham de beste språkkunnskapene, men han er ved godt mot. Han skal bo i en vertsfamilie, som kanskje vil gjøre at språket kommer raskere på plass.

– Jeg gleder meg til å oppleve arbeidskulturen i et annet land, og hvordan hverdagen fungerer sammenlignet med her i Norge og i Viken fylkeskommune, Avslutter Stian.

 

Lærlingene som skal på utveksling noen dager før avreise.  - Klikk for stort bildeSpente lærlinger i Viken og Oslo gleder seg til tre måneder med jobb i et europeisk land. Ingvild Amble

 Ut på eventyr!

– Jeg vil ut på eventyr! Sier Steffen og smiler.

– Og så vil jeg «breie ut» kunnskapen, og gleder meg til å få nye erfaringer i et annet miljø. Ikke minst gleder jeg meg til å spise skikkelig god, italiensk pizza.

Steffen gleder seg også til å lære italiensk og få de kulturelle forskjellene litt under huden.

– Det blir sannsynligvis en helt annen hverdag enn jeg er vant til, så jeg er litt nervøs og spent. Ikke minst er jeg spent på om jeg får noen nye venner. Og så tror jeg jo at jeg kan tilføre virksomheten noe. Jeg skal jobbe i et firma som driver med printere, pc-er og slike ting, og det virker som Sardinia ligger litt etter Norge i bruk av IKT. Jeg kan sikkert snu opp-ned på arbeidsplassen, ler Steffen.

Hvorfor sender vi lærlinger til utlandet?

– Målet med utvekslingen er at lærlingene får en ekstra mulighet til å utvikle seg både faglig og personlig. Hovedkriteriene for å bli valgt ut er at lærlingen er motivert og åpen for nye inntrykk, sier Lindsay Morgane Kupferstein, som er rådgiver i seksjon for kompetanse og skoleutvikling i Viken fylkeskommune.

Hun sier at tilbudet er åpent for alle lærlinger mellom i Oslo og Viken, i alderen 18 til 25 år.

– Hvert år reiser rundt 60 lærlinger på et tre måneder langt opphold i et europeisk land. Vi ser at et slikt opphold er både utviklende og attraktiv, og ønsker å øke antallet som kan reise. Lærlingene får jobb i en relevant bedrift i landet de kommer til, og må forholde seg til vertslandets arbeidslivskultur og -regler. De får også grunnleggende språkferdigheter.

Tett oppfølging

Kupferstein forteller at Viken har to utplasseringsperioder i året, med søknadsperiode 1. september til 1. oktober for de som vil være i utlandet fra januar til april, og 1. februar til 1. mars for de som ønsker utenlandsopphold fra september til desember.

– Vi i Viken fylkeskommune velger ut kandidatene og forbereder reisen for dem sammen med våre utenlandske samarbeidspartnere. Før de reiser, samler vi kandidatene til et felles informasjonsmøte, og under oppholdet følger vi dem opp ved at de sender oss en logg hver tredje uke. I år skal vi også ha kontakt på Teams, forteller Kupferstein.

Lærebedriftene her hjemme får også muligheten til å reise og besøke sine lærlinger der de er. Og når lærlingene er tilbake på norsk jord, arrangerer Viken et vurderingsmøte.

– Der evaluerer vi oppholdet og oppsummerer opplevelsene. Lærlingene får også et bevis som heter Europass, som de kan bruke for å vise at de har vært på utenlandsopphold, avslutter Lindsay Morgane Kupferstein.

Vil du vite mer?

Informasjon om utlandsopphold for lærlinger finner du her.
På Facebooksiden Læretid i Europa får du både mer informasjon om tilbudet og kan følge lærlingene som er på utveksling.