Mars-mission Vestby: Sendte rover til mars

I februar sendte tolv elever på Vestby vgs en rover med Spaceship Aurora til Mars. I forkant hadde de lagt inn kodeinstrukser slik at roveren samler inn nyttig informasjon fra Mars’ overflate. Via en satellitt som går i bane rundt Mars, sendte den utsendte roveren den informasjon tilbake til klasserommet. Der kunne elevene gå i gang med å analysere dataene.  Bilde av roveren på Mars.  - Klikk for stort bildeOg der landet roveren på Mars. Oppdrag utført! Jan Ottestad

Andøya Mission Control er et nettbasert rollespill hvor klasserommet forvandles til et kontrollsenter. Vestby-elevene var blant de første til å teste rollespillet, der elevene bemanner ulike stasjoner for å bistå en pilot fra Andøya Space i et virtuelt romoppdrag.

– Vi ønsket å være med å prøve ut dette nye digitale læringsprosjektet som Andøya Space Education har utviklet for ungdoms- og videregående skoler, forteller lærer Jan Otterstad ved Vestby videregående skole.

– Dette er et skoleprosjekt som legger vekt på mestring, teknologi, realfag, verdensrommet og koding, et tiltak for å gjøre læring konkret og inspirerende.

Kontrollpanel for oppdraget - Klikk for stort bildeKontrollpanelet i klasserommet ga elevene god oversikt. Jan Otterstad Kontrollrom på Vestby videregående

I og med at Vestby-elevene utførte dette oppdraget akkurat samme dag som roveren «Perseverance» fra NASA JPL landet vellykket på naboplaneten vår, var det lett å tro at de unge romforskerne hadde en finger med i det virkelige spillet om Mars.

Imidlertid satt Vestby-elevene i klasse 3BYY trygt i sitt eget klasserom.

– I Andøya Mission Control bemanner elevene ulike stasjoner for å bistå en pilot fra Andøya Space i et virtuelt romoppdrag, forklarer Ørjan Vøllestad i Andøya Space Education. 
Elever og lærer i klasserommet.  - Klikk for stort bildeFra klasserommet på Vestby vgs styrte elevene roverens landing på mars. Jan Otterstad  – Vi har utviklet to oppdrag, Oppdrag Mars og Oppdrag Solstorm. Elevene må samarbeide og kommunisere godt for at oppdragene skal bli vellykket, forklarer Vøllestad.

– For våre elever var dette oppdraget midt i blinken. Det var 12 særdeles engasjerte elever som jobbet iherdig med å utføre oppgavene, og som fikk testet sine ferdigheter innen både samarbeid og kommunikasjon – og selvsagt fikk de brukt mye av fagkunnskapen sin, avslutter lærer Otterstad.

Noe for deg og din klasse?

Er du lærer og nysgjerrig på det digitale læringsprosjektet? Andøya Space Education arrangerer gratis lærerkurs som er åpne for lærere over hele landet.

Her kan du lese mer om oppdragene og lærerkursene: Andøya Mission Control: et romoppdrag i klasserommet | NAROM

Til toppen