Nøkkeloverrekkelse til Lillestrøms nye storstue

13. oktober var det nøkkeloverrekkelse til nybygget som nå huser Nitja senter for samtidskunst (tidligere Akershus Kunstsenter). Kunstsenteret åpner dørene for publikum i januar neste år.
Klikk for stort bildeFylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen (Ap), holder tale André Strand, Viken fylkeskommune   

Kunstsenteret er oppkalt etter Nitelva, som renner gjennom Lillestrøm, og som opprinnelig het Nitja, og ligger bare et steinkast fra togstasjonen.

Bygget blir en del av Lillestrøms nye kulturkvartal, som er under oppføring, og vil huse blant annet et nytt bibliotek, kultursenter og øvehotell. Bygget er vridd 45 grader, for å henvende seg til de andre kulturhusene, og for å skape en inviterende fasade og gode byrom. Det skal også anlegges en utendørs park.

Bygget skal løfte frem kunsten

Klikk for stort bilde André Strand, Viken fylkeskommune Arkitektfirmaet Haugen/Zohar har tegnet bygget. De skriver: «Arkitekturen som ramme for kunstopplevelser skal løfte frem kunsten, ikke være dominerende. 

Nybygget favner bredt, og ivaretar et rikt program, legger opp til attraktive og hyggelige “shared spaces”, der et fleksibelt program kan foregå».

Viktig for kulturlivet

Fylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen (Ap), er imponert over det nye kunstsenteret.

– Jeg vil takke Lillestrøm kommune for godt samarbeid, og ønske lykke til med ferdigstillelsen av kunstsenteret, som blir et fantastiske tilskudd til byrommet, og ikke minst, til kunst- og kulturlivet i kommunen, og i regionen.  

– Jeg vil også takke direktør for Nitja, Rikke Komissar, som har stått på for dette nybygget, fra dag én.

– Vi gleder oss med dere, og vi er stole sammen med dere, over å få et nytt og tilpasset visningssted for samtidskunst i vår region, sier fylkesråden.

Hun legger ikke skjul på at hun gleder seg til å komme tilbake på den offisielle åpningen av kunstsenteret.

Opptatt av mangfold

Betong og metall skaper et røft og industrielt uttrykk. Men utførelsen er gjort på en elegant måte, og understreker at senteret er for alle.

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik, (Ap), var nettopp opptatt av dette sin tale.

– For å lage et samfunn som har plass til mangfold, må vi elske mangfoldet, og det står dette bygget for, sier Vik engasjert.

Åpner i januar

Det første spadetaket ble tatt våren 2019. Nå gjenstår arbeidet med å fylle kunstsenteret med innhold. Nitja senter for samtidskunst blir offisielt åpnet 23. januar 2021.

Klikk for stort bildeNitja senter for samtidskunst (fra utsiden) Nitja senter for samtidskunst

Til toppen