Nysgjerrig på hva som venter deg på videregående?

Er du spent eller litt engstelig for hva som venter deg når du nå avslutter dine ti år i grunnskolen? Meld deg på sommerskole for årets 10. klassinger på en videregående skole nær deg! 

Lærer hjelper tre elever - Klikk for stort bildeSommerskolen er en fin anledning til å lære mer om hva som venter deg på videregående skole. Christian Berset/Studio CB

Noen av de videregående skolene i Viken arrangerer sommerskole for deg som går ut av 10. trinn og som synes det kan være spennende eller betryggende å se hvordan din nye skolehverdag på videregående vil bli. 

– Vi ønsker å gi de nye videregående-elevene en trygg og god overgang fra grunnskolen til videregående opplæring. Noen ungdommer synes nok det er litt skummelt å begynne på videregående. Kanskje de ikke kjenner så mange, og de kommer jo inn som de yngste på skolen, sier fylkesråd for utdanning, Heidi Westby Nyhus. 

Øke tryggheten og motivasjonen 

– Vi ønsker å gi de nye vg1-elevene trygghet, samtidig som det å bli litt kjent kan gi dem litt ekstra motivasjon før skolestarten til høsten. Målet vårt er å sørge for at alle kommer seg gjennom videregående – altså å hindre frafall, sier Nyhus.

Skolene tilpasser tilbudet

Skolene som arrangerer sommerskole for 10. klassinger, står fritt til å utforme innholdet.  
– De ulike skolene har forskjellige studietilbud, og de vil lage et innhold som passer elevene. Det blir en god blanding av faglige og sosiale aktiviteter. 

Tilbud for flyktningungdom

En del av skolene har også tilbud for flyktningungdom som skal starte på en videregående skole i Viken i august.
Tilbudet gis til flyktningungdom i alderen 16- 19 år som:
•    Er bosatt i en kommune
•    Har fått tildelt en kommune

Tilbudet gjelder ikke for flyktninger som er i transittmottak. 

Gratis for alle

Deltakelse på sommerskolen er gratis for deltakerne. 

Nedenfor følger en oversikt over hvilke skoler som tilbyr sommerskole og hvilke skoler som har tilbud til flyktningungdom. For mer informasjon og påmelding, se skolens hjemmeside eller ta kontakt med skolens kontaktperson. Det er den enkelte kommune som har ansvar for flyktning-ungdommene som er bosatt/har fått tildelt en kommune som må melde på deltakere, altså ikke deltakerne selv.
 

Sommerskole for 10. klassinger og flyktninger 2023