Nytt fly til Skedsmo videregående skole

Etter en omstendelig anskaffelsesprosess og en strabasiøs ferd om USA, Canada og Island er det nye flyet til Skedsmo videregående skole endelig på plass.  

Småfly på flystripe med gress i bakgrunnen - Klikk for stort bildeFlyet har landet i Norge, og er tauet trygt til Skedsmo videregående skole. Viken fylkeskommune.

Skedsmo videregående skole er en av fem skoler med det landsdekkende utdanningstilbudet flyfag, og de utdanner mekanikere til både sivil og militær luftfart.

Skolen har vært på jakt etter et nytt fly til bruk i opplæringen siden 2020, før pandemien kom til Norge. 

Småfly trekkes av traktor gjennom bymiljø - Klikk for stort bildeFlytet på vei gjennom byen Viken fylkeskommune.

–  Å anskaffe et nyt fly er en lang og omstendelig prosess. Vi fant flere gode flyobjekter på marked, de aller flest var lokalisert i Statene. Med reiseforbud og andre hindringer som fulgte med, stoppet prosjektet opp under pandemien, forteller Karin Engeskaug, fagleder for flyfag på Skedsmo videregående skole. 

Da skolen gjenopptok prosjektet etter pandemien, støtte de på nye hindringer. 

– Markedet for brukt fly av denne aktuelle flytype endret seg etter pandemien. Etterspørselen ble større, og det var færre fly på markedet, sier Engeskaug. 

Tre mellomlandinger på fire dager

Den lange jakten varte helt til april 2023. Da fant skolen endelig det riktige objektet, en Beechcraft King Air C90B som stod parker i Fort Lauderdale, Florida.

Flyturen til Norge tok fire dager, med mellomlandinger i Bangor i Maine, Goose Bay i Canada og Reykjavik på Island. Til slutt landet flyet på Kjeller i Norge i mai. 

Politibil kjører foran fly i bymiljø.  - Klikk for stort bildePolitiet var en av de gode hjelperne som bidro til å frakte flyet. Viken fylkeskommune

Flyet har stått parkert på småflyhavna på Kjeller over sommeren.

De siste ukene har flyfag lærerne og elevene jobbet iherdig med å få skrudd av vingene og propellene fra flyet, slik at flyet kunne fraktes til skolens lokaler. Det var mange gode hjelpere i sving på den siste etappen av reisen. 

– Skolen fikk god hjelp fra Kongsberg Mainentance Aviation Service (KAMS) til å taue flyet på bilveiene i Lillestrøm. Transporten var godkjent av Statens vegvesen, med bistand fra Lillestrøm politi, sier Engeskaug. 

Se video: Tauingen av flyet på Skedsmo videregående skole. 

Gleder seg til å ta flyet i bruk

Nå står det nye turboprop flyet i skolens lokaler, og elever og lærere kan bruke det til undervisning. De øver på praktiske oppgaver som jekking, demontering/montering av komponent, feilsøking og feilretting.

– Vi på Skedsmo videregående skole flyfag gleder oss til å ta i bruk det nye flyet, og vi vil rette en stor takk til alle som har vært involvert og hjulpet oss med å få dette til, sier Engeskaug.