Oppstart for bygdemiljøpakkene – ønsker tre pilotkommuner

Viken fylkeskommune vil styrke distriktene med attraktive lokalsamfunn, næringsvekst og klimavennlig stedsutvikling. Derfor lanseres bygdemiljøpakkene som kommunene nå kan søke på. Tre piloter skal velges ut for satsingen i 2021. – Endelig er vi i gang, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna.VITALE LOKALSAMFUNN: Fylkesrådsleder Tonje Brenna og fylkesråd for plan, klima og miljø Anne Beathe Tvinnereim (innfelt) er glad for å være i gang med prosjektet som skal styrke Vikens distrikter. Foto: Katrine Lunke / Morten Brakestad  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ønsker utvikling i hele Viken. Bygdemiljøpakkene er en distriktssatsing der fylkeskommunen kan bidra til attraktive lokalsamfunn med trivsel og aktivitet i bygdene, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna.

10. februar inviterte Viken fylkeskommune ordførere og administrativ ledelse til digitalt informasjonsmøte for oppstart av arbeidet med å utvikle bygdemiljøpakker i Viken. Over 100 deltakere var med på møtet. 

Pakketenking tilpasset lokale behov

Bygdemiljøpakkene er ikke en tilskuddsordning. I motsetning til bypakkene og byvekstavtalene følger det ikke statlige midler med ordningen. Men erfaringene fra selve «pakketankegangen» tas med videre fra byene til distriktene, forteller fylkesråd for plan, klima og miljø Anne Beathe Tvinnereim.

– Erfaring viser at slik «pakketenking» bidrar til mer helhetlig innsats, og bedre koordinerte virkemidler. Denne måten å jobbe på skaper også nye arenaer for samarbeid, sier hun.

Tvinnereim forteller at bygdemiljøpakkene kan skreddersys kommunenes ulike behov. Kommunene blir dermed de mest sentrale aktørene. Temaene i bygdemiljøpakkene kan handle om alt fra næringsutvikling, samferdselsprosjekt, kulturutvikling eller lokalt utdanningstilbud.

Låner bort verktøykassen

Fylkeskommunen har flere virkemidler, påpeker Tvinnereim.

– Vi kan for eksempel bidra med veiledning og dele vår fagkunnskap, vi kan koble på aktører og fagmiljøer gjennom vårt nettverk av samarbeidspartnere, vi kan bidra i plan- og strategiarbeid, og bistå i dialogmøter og arbeidsverksteder. Vi kan også koble på våre økonomiske virkemidler, sier hun, og legger til:

– Kommunene skal få låne fylkeskommunens verktøykasse, og sammen lager vi en bygdemiljøpakke som kan løse lokale behov og problemstillinger.

Ønsker tre piloter med oppstart i 2021

Alle kommuner i Viken var invitert til å delta på det digitale oppstartsmøtet 10. februar. Nå ønsker Viken fylkeskommune tre piloter som kan være med i videreutviklingen av bygdemiljøpakkene i 2021.

Kommuner som tenker at de har lyst til å være med på - bes om å sende inn en søknad innen 19. mars.

Her kan du lese mer om søkeprosess og kriterier