Reagerer sterkt på regjeringens forslag om fritt skolevalg

Fylkesrådet i Viken reagerer sterkt på at kunnskapsminister Guri Melby lanserer fritt skolevalg en mandag kveld kort tid før sommerferien. Fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) reagerer sterkt.
Klikk for stort bildeREAGERER: Fylkesrådsleder Tonje Brenna. Morten Brakestad   

– Vi er opptatt av at alle våre ungdommer sikres et godt tilbud, og kortest mulig reisevei. Det har vi en inntaksordning som sikrer, men det vil nå Guri Melby stanse. Det er i tillegg i strid med de faglige rådene fra Utdanningsdirektoratet, som mener vi best løser dette lokalt, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap).

Hun frykter at regjeringen, med dette forslaget, kan innføre en ordning som kan skape større forskjeller i videregående utdanning. Fylkesråd for utdanning, Siv Henriette Jakobsen (Ap) er også overrasket over tidspunktet for endringen.

– Dette ser ut som en desperat Venstre-leder, med et parti under sperregrensa, som legger frem et Kinderegg av et forslag: de overkjører lokaldemokratiet, de kortslutter Stortingets prosess og bidrar til forvirring for ungdommen, sier Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken fylkeskommune.

Venstres inntaksordning er basert på konkurranse og kan føre til større forskjeller mellom skoler, og mellom elever, basert på karakterene deres. Ordningen kan også bidra til at flere distriktskoler blir nedlagt, mener Jacobsen..

– Dette er fritt skolevalg for de med best karakterer. For alle andre blir dette en ordning med færre muligheter. I Viken har vi en ordning som sikrer at flest mulig skal fullføre og bestå videregående. Ingen elever bør bli ufrivillige pendlere til en skole langt unna, sier Jacobsen.

Fylkesrådsleder Brenna er overrasket over at regjeringen velger å overstyre lokale myndigheter på denne måten, spesielt fordi innføringen av ordningen vil være avhengig av hvordan det går i stortingsvalget til høsten.

– I tillegg er dette urimelig å legge på elever og ansatte i skolen som har stått i et krevende år. Å skape mer tvil og usikkerhet for framtida nå, er ingen tjent med. Dersom dette virkelig var noe regjeringen ønsket å få på plass, kunne de ventet til årets inntak var klart. Så slapp vi at mange av de elevene som allerede har søkt plass blir usikre på hva dette betyr for dem, avslutter Brenna.

Til toppen