Skal bringe Gjellestad-skipet til Japan

Mot slutten av året kan potensielt 120 millioner japanere bli kjent med Gjellestadskipet, når det landsdekkende, offentlige tv-selskapet NHK slipper sin viking-satsing: Vikens vikingskip får trolig en sentral plass i serien.
Bilde av japanske tv-folk på toppen av Jellhaugen i Halden, sammen med arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen - Klikk for stort bildeKamera går – på toppen av Jellhaugen. Regissør Kohichiroh Kamura fra japanske NHK forklarer arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen hvordan han vil ha opptaket. Fredrik Norland/ Viken fylkeskommune  

Nylig var et London-basert team fra kanalen NHK, japans svar på NRK, på plass på Gjellestad-jordene i Halden kommune.

Etter ti dager i karantene på hotell i Oslo kunne de endelig se det de hadde kommet for, og begeistringen var stor.

– Dette blir nok et av høydepunktene i serien, sier Naomi Minetoshi, som har tilrettelagt i Norge for tv-teamet. Andre steder som får eller har fått besøk fra teamet er Grønland, Island, Sverige, Danmark og Tyrkia

Stor interesse

– Dette begynte med en tegnefilm-satsing om vikinger, og så kom Amazon Primes store vikingserie. Vi så at interessen var stor for temaet, og ville derfor gjøre en dokumentarserie. Ikke bare om plyndring og slåssing, men om folkene, handelen, kunsthåndverket og maten også, sier regissør for serien, Kohichiroh Kimura.

– Hvordan forklarer du denne japanske interessen for en svunnen tid på den andre siden av jorda?

– Hvis jeg skal tippe, tror jeg det handler om at det kan minne om samuraisamfunnet, men også om håndverk, som japanere er opptatt av. Jeg kunne ikke så mye om vikingene før jeg begynte med denne serien, men jo mer jeg leste, jo mer interessant ble det.

– Det var ikke bare tokter og plyndring, men også handel og mye kontakt med utlandet. Det var et sofistikert samfunn, på mange måter. Flere vikinger jobbet jo også i Konstantinopel (dagens Istanbul), så derfor skal vi også til Tyrkia.

Opptak av tv-serie, arkeolog vandrer i eng - Klikk for stort bildeØvelse: Gå sakte i åker, og forsøk å få det til å se naturlig ut. Fredrik Norland/ Viken fylkeskommune  

– Spennende

Blant dem som var gjenstand for japansk interesse på Gjellestad, var Viken-arkeolog Sigrid M. Gundersen, prosjektleder for fylkeskommunen under forundersøkelsene sist høst.

– De var utrolig hyggelige og interesserte, og hadde satt seg godt inn i prosjektet. At de tenker at dette er så interessant at de sitter ti dager i karantene, reiser over store deler av Europa og kanskje velger Gjellestad som et startpunkt, er jo en fjær i hatten og en inspirasjon.

– Ikke bare er det over 100 år siden man sist hadde en utgraving av denne typen, men det er også mye bruk av ny teknologi som er spennende for dem – og oss, sier hun.

Bilde av arkeologer som graver ut vikingskip i Halden - Klikk for stort bildeInne i teltet pågår utgravingen av Gjellestadskipet for fullt Fredrik Norland/ Viken fylkeskommune  

Til toppen