Skolevalget til høsten blir elektronisk 

Fylkestinget har vedtatt at alle Vikens videregående skoler skal gjennomføre elektroniske skolevalg høsten 2021.  
Arbeid på datamaskin - Klikk for stort bildeHøstens skolevalg blir elektronisk Avel Chuklanov / Unsplash   

 

– Det er flere gode grunner for å gjennomføre høstens skolevalg elektronisk. Elektroniske valg gjør at flest mulig kan få anledning til å stemme hvis smittesituasjonen til høsten legger hindringer for å gjennomføre urnevalg.

Det planlegges nå også å ta i bruk løsninger som ivaretar datasikkerheten ved e-valg enda bedre enn tidligere, sier Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesråd for utdanning og kompetanse.   

Ressursbruk

Skoler som har gjennomført elektroniske valg har gode erfaringer og ønsker å fortsette med det. Enkelte skoler som har gjennomført urnevalg fram til nå, har også vurdert elektroniske valg til kommende valg. En viktig begrunnelse er miljøperspektivet og ressursbruken, blant annet opptrykk av et stort antall stemmesedler.  

De elektroniske valgene ved de videregående skolene skal avholdes raskt etter gjennomført debatt og/eller valgtorg for å sikre høyest mulig valgdeltakelse, heter det i fylkestingets vedtak.  

Fylkestinget behandlet saken 18. februar. Vedtaket om elektronisk skolevalg er med forbehold om at nasjonale anbefalinger for gjennomføring av valgene, når disse foreligger, ikke er i strid med Vikens vedtak om elektroniske skolevalg. 

Til toppen