Prosjektet “Mentorprogram for flyktninger og innvandrere i Hallingdal”
er et samarbeidsprosjekt mellom Hallingdal, Ål Introsenter og den sosiale entreprenøren «Sammen om en jobb». Gjennom engasjement i lokalt næringsliv ble det skapt et inkluderende og framtidsrettet arbeidsliv.
Avdelingsleder Silje Landsmann Wiwe ved Ål introsenter:
Jeg syns det som er spennende å få frem er distriktsperspektivet og potensialet som ligger der. Vi vet at mange små kommuner sliter med å fylle stillinger og å få på plass rett kompetanse. Forprosjektet vårt har vist at det finnes mange innvandrere med høy kompetanse i Hallingdal som ikke får utnyttet kompetansen sin. Det er jo av stor verdi for den enkelte, men ikke minst for både næringslivet og lokalsamfunnet hvis vi klarer å utnytte kompetansen bedre.
Utvikling og vekst i bedrifter i Søndre Viken sikres gjennom et todelt nettverk
Prosjektet “Nettverk for kompetansetilflyttere” skal hjelpe bedrifter og organisasjoner i Søndre Viken med å rekruttere og beholde arbeidstakere med høy formell kompetanse. Gjennom et todelt nettverk for bedrifter og tilflyttere skal de sikre utvikling og vekst i bedriftene.
Sykehuset i Østfold mangler helsepersonell. Når de er på rekrutteringsmesser i utlandet, bruker de prosjektets engelske hjemmeside «New in town» for å forklare prosessen med å flytte til Norge.
Prosjektleder i Halden kommune, Gina Finsrud:
Det hjelper dem i rekrutteringen. Nettverket arrangerer regelmessige sosiale treff for tilflyttere, slik at de raskt skal treffe likesinnede og få hjelp med praktiske problemer de måtte ha. På et møte før jul kom vi i kontakt med en tilflytter med en kompetanse som de trengte på Unger Fabrikker. Prosjektkoordinator fikk via sitt nettverk koblet vedkommende opp med Unger, og hun begynte å jobbe der i februar i år.