Både statsminister og samferdselsminister var mandag på tur med byferja i Fredrikstad, og kunne servere gode nyheter til lokalpressen.
- En byvekstavtale vil bidra til at Nedre Glomma tar viktige grep for å kutte klimagassutslipp og skape bedre bymiljø, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Staten er klar
Det fremgikk at staten er klar til å starte forhandlinger om en byvekstavtale for Nedre Glomma, noe det er sterkt ønske om lokalt. Foreløpig er det bare Oslo, Bergen, Trondheim og Nord-Jæren som har inngått slike avtaler.
På vegne av regjeringen lovet ministeren nye friske midler til lokal satsing på kollektivtrafikk og myke trafikanter i det kommende statsbudsjettet, tilsvarende 86,7 millioner kroner årlig i den kommende tiårsperioden.
Viken vil bidra
Siv Henriette Jacobsen
Tom-Egil Jensen
- Det er veldig bra at staten varsler at de er klare til å starte forhandlingene om en byvekstavtale, samt å gå inn for at Nedre Glomma skal få 867 millioner kroner mer de neste ti årene. Det vil legge enda bedre til rette for en forpliktende satsing på sykkel, gange og kollektivtransport, sier fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen (Ap)
Viken fylkeskommune er som eier av fylkesveiene en sentral part i samarbeidet knyttet til Bypakke Nedre Glomma, et samarbeid som vil bli styrket innenfor rammen av en byvekstavtale med staten.
- Det har blitt jobbet godt i Nedre Glomma over lengre tid, med å få vedtatt en bypakke, noe som har medført en betydelig satsing på kollektiv, sykkel og gange for hele regionen. Nå ser vi fram til å bidra på en positiv måte i forhandlingene om den kommende byvekstavtalen, sier Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel.
Mål om nullvekst
Det overordnede målet for byvekstavtalene er at klimagassutslipp, kø, luftforurensning og støy skal reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransport tas med kollektivtransport, sykling og gange.
Ved forhandlingsstart vil det etableres en forhandlingsgruppe som ledes av Statens vegvesen, sammen med representanter fra Jernbanedirektoratet, statsforvalteren, fylkeskommune og kommuner. Statens vegvesen skal også lede oppfølgingen av avtalene på vegne av staten.
Det skal legges til rette for gående og syklende i Nedre Glomma
Viken fylkeskommune
Ved enighet om en byvekstavtale skal et framforhandlet forslag til avtale behandles lokalpolitisk og drøftes i regjeringen før avtalen blir inngått.
Ti år fremover
Dersom forhandlinger om en byvekstavtale for Nedre Glomma fører frem, vil byområdet motta nye tilskudd til tiltak for kollektivtransport, sykkel og gange. Det legges videre til grunn at midlene i dagens belønningsavtale, innlemmes i byvekstavtalen og videreføres 10 år frem i tid.
- Både Fredrikstad og Sarpsborg har lenge ønsket en byvekstavtale.
- Forslaget som er lansert har en ramme på 867 millioner kroner fordelt på 10 år.
- Pengene skal gå til forbedring av infrastruktur i en mer miljøvennlig retning.
- Det betyr økt satsing på busstilbud, gang/sykkelveier og bruk av miljøvennlige ferger med mer.
- En forutsetning er at biltrafikken ikke skal øke i regionen.
- Avtalen skal nå behandles av de to berørte kommunene i samråd med Statens Vegvesen slik at ulike prosjekter kan konkretiseres.
- De nye midlene kommer i tillegg til dagens belønningsmidler innenfor rammen av Bypakke Nedre Glomma
- Dette betyr at byregionen Nedre Glomma (140.000 innbyggere) kan få 1.7 milliarder kroner til disponering de neste ti år.
- Det forutsetter at regjeringens budsjett for 2024 vedtas av Stortinget.