Videregående skole og korona: Unntak fra fraværsreglene

På grunn av koronasmittesituasjonen skal helserelatert fravær ikke gjøre utslag på fraværsgrensen ut skoleåret 2021–2022. Skolene skal sørge for at slikt fravær ikke føres på vitnemål og kompetansebevis.

Unntaket gjelder for hele skoleåret, og gjelder også for fravær mellom 11. oktober og 5. november. Det forrige unntaket gjaldt frem til 11. oktober. Elevene skal fortsatt melde fravær – myndige elever bruker egenmelding, de under 18 år må i tillegg ha bekreftelse fra foresatte.

Følg smittevernsrådene

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier at myndighetene har kommet med forskriften for å sørge for at elever med milde symptomer ikke skal føle seg tvunget til å gå på skolen fordi de er redde for fravær.
– Elever med symptomer behøver ikke å dra til fastlegen for å dokumentere fraværet. Koronapandemien er ikke over, og regjeringen tilpasser derfor fraværsreglene for å gjøre det enklere for elevene å følge smittevernsreglene og unngå at de føler seg presset til å gå på skolen når de bør være hjemme. Videre er det viktig at helsetjenesten har kapasitet til å behandle de som har behov for hjelp fremfor elever som trenger fraværsdokumentasjon, sier kunnskapsministeren.

Glad for gjeninnføring

– Jeg er glad for at regjeringen gjeninnfører unntaket fra fraværsreglene, sier Vikens fylkesråd for utdanning og kompetanse, Heidi Westbye Nyhus.
– Nå slipper elevene å belaste helsesystemet, og de trenger ikke å bruke penger på legetimer. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra elever som har gått på skolen selv om de har vært ganske forkjøla. Det er fint at de nå rolig kan holde seg hjemme og bli friske heller enn å stresse med legetime og attest.

Dette er reglene som gjelder fra 5. november 2021:

  • Elever med symptomer på sykdom behøver ikke å gå til lege for å dokumentere fraværet.
  • Alt fravær av helsegrunner kan dokumenteres med egenmelding for myndige elever og foresattbekreftelse for de under 18 år.
  • Fravær av helsegrunner skal ikke føres på vitnemål og kompetansebevis.
  • Reglene er de samme som gjaldt i nesten hele forrige skoleår, frem til 11. oktober i år.
  • Fravær som følge av sykdom mellom 11. oktober og 5. november vil ikke bli ført på vitnemål eller kompetansebevis.
  • Fravær av helsegrunner, som er dokumentert med egenmelding/melding fra foresatte, teller ikke på fraværsgrensen.

Les mer informasjon om unntaket fra fraværsreglene på regjeringens nettside.  

Til toppen