Dette har væt en annerledes skoleuke for 2. klasseelevene på sciencelinja på Greåker videregående skole. Istedenfor vanlig timeplan, har elevene brukt tiden sin på å forske på et konkret oppdrag fra en oppdragsgiver i næringslivet.
Hensikten er å stimulere til innovasjon og faglig kreativitet, og å gi elevene innsikt i og forståelse for, hva forskning er.
Utforske
Eivind Andreassen ønsker bedrifter som ser viktigheten av realfag og ønsker å vise seg frem som arbeidsgiver velkommen å melde sin interesse for neste års "Forskningscamp".
Katrine Hunstad, Viken fylkeskommune
– Vi ønsker at elevene skal utforske og tenke utenfor boksen rundt en konkret utfordring. I tillegg er det et mål å stimulere elevene til videre realfagssatsing og til å rekruttere elevene til yrker innen de naturvitenskaplige områder, sier Eivind Andreassen, fagleder på Sciencelinja.
Det er Andreassen som er primus motor bak «Forskingscamp». Han ble kjent med konseptet da han jobbet på en videregående skole i Oslo, og har videreutviklet det for sciencelinja på Greåker.
Nyttig møte med næringslivet
Andreassen er opptatt av at elevene skal få oppleve hvordan det er å jobbe i næringslivet, og at det er behov for kompetansen deres i fremtiden.
– Vi ønsker å gi elevene muligheten til å jobbe med ekte bedrifter. Gjennom dette prosjektet får de erfare at vi trenger ingeniører i fremtiden, vi trenger det de lærer her, sier han.
Gry Emilie Granstedt fra Nexans skulle ønske at hun selv visste mer om jobbmuligheter lokalt da hun var ferdig utdannet.
Katrine Hunstad, Viken fylkeskommune
Sivilingeniør i Nexans, Gry Emilie Granstedt, er en av dem som har deltatt på «Forskingscamp» fra næringslivet. Hun er ikke i tvil om at tiden de legger ned i arrangementet er en god investering for fremtiden.
– Nexans har vært med på dette fra start. Vi er veldig interessert i å bli kjent med elever med lokal tilknytning, slik at de vil komme og jobbe for oss etter endt høyere utdanning. Det er ikke så lett å rekruttere til for eksempel Halden. Vi øker mulighetene for å tiltrekke og beholde kvalifisert arbeidskraft dersom de har lokal tilknytning, sier Granstedt.
Hun trekker frem møtet med elevene som veldig positivt.
– Vi er heldige som har fått besøk av så ivrige studenter. Jeg er veldig imponert over hvor flinke og lærevillige de er.
Bratt læringskurve for elevene
Elevene har jobbet i grupper der oppdragene er fordelt utfra hvilke programfag de har valgt. På campens siste dag skal de "pitche" ideene sine for en deljury bestående av lærere og representanter fra bedriftene som deltar. De seks beste gruppene går videre til en finale, der det er mulig å vinne flere priser.
Kjemielevene Lineve Skjelin (17) og Karoline Fløgstad (17) har forsket på hvordan man kan gjenbruke kjemisk avfall for kjemikalieprodusenten Kemira.
– Det har vært gøy å få jobbe med noe nytt, der vi skulle finne løsningene selv. Mye av kunnskapen vi har brukt, har vi ikke hatt om på skolen ennå, så det har vi lært oss, sier Fløgstad.
– Vi har også fått lov til å prøve ting vi ikke får lov til å jobbe med ellers. For eksempel har vi eksperimentert med sterke kjemiske stoffer som lut, utdyper Skjelin.
Sciencelinja gir et fortrinn
De er begge enige om at de likevel følte seg godt forberedt på prosessen gjennom det de har lært på sciencelinja.
– Det har vært nyttige å ha med seg de fagene som er spesielle for sciencelinja, som Entreprenørskap og bedriftsutvikling og Teknologi og forskningslære. Her har vi lært om innovasjonsprosesser, pitching og forskningsdesign, og dette hadde vært mye vanskeligere om vi ikke hadde hatt den kunnskapen med oss, sier Skjelin.
«Forskingscamp» får støtte fra Lektor 2, en nasjonal satsing som skal styrke realfagene gjennom tettere samarbeid mellom skoler og næringsliv. Ordningen er finansiert av Kunnskapsdepartementet og driftes og ledes av Universitetet i Oslo.