Viken har vunnet gjev matpris!

Viken fylkeskommune har vunnet Barne- og ungdomsprisen under Matprisen 2021 for sin innsats for bærekraftig mat, og ved å tilby økologisk mat til alle elever.
Fylkesråd Heidi Westbye Nyhus mottar pris på vegne av fylkeskommunen Svein Kjøde/Debio

Fylkesråd for utdanning og kompetanse, Heidi Westbye Nyhus (Ap), fikk æren av å motta prisen på vegne av fylkeskommunen.

Glade prisvinnere: Fylkesråd for finans og administrasjon, Edvin Søvik, sammen med fylkesråd for utdanning og kompetanse, Heidi Westbye Nyhus Svein Kjøde/Debio   – Jeg er så stolt og glad for at de politiske prioriteringene vi har gjort i Viken har medført at vi nå har vunnet Matprisen i kategorien for barn og ungdom.

– Det har vi gjort fordi vi prioriterer god, sunn og næringsrik mat til alle våre elever – hvor 30 prosent av maten skal være økologisk. Viken viser vei også når det gjelder mat, sier fylkesråden. 

Viken fylkeskommune har også rullet ut et pilotprosjekt hvor 13 videregående skoler deltar, og hvor elevene får tilbud om et gratis skolemåltid . Målet er at alle Vikens videregående skoler etter hvert skal tilby gratis skolemåltid til sine elever. 

25. november ble vinnerne av matprisens åtte kategorier annonsert på Matkanalen.

Juryens begrunnelse

Her er juryens begrunnelse for at Viken fylkeskommune vant Barne- og ungdomsprisen:  

Du blir hva du spiser.… Å etablere et bevisst forhold til forbruk av matvarer hos skoleelever kan ha stor betydning for samfunnets bærekraft i fremtiden… Vinneren av årets barne- og ungdomspris har tatt dette på alvor og gjort den største investeringen i elevenes kunnskapsgrunnlag om mat, helse og miljø i sitt slag i Norge.

Landets mest folkerike fylke har valgt å innføre 30 % økologisk mat i alle offentlige kantiner, noe som omfatter hele 58 videregående skoler og 4 folkehøgskoler. For å få mer ut av denne investeringen bruker de erfaringene fra denne store omleggingen inn i elevenes undervisning for å heve kunnskapsnivået om sunn mat, helse og bærekraft, og sammenhengen mellom dem.

Til toppen