Viken tar initiativ til dugnad for fagbrev

Fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken fylkeskommune jubler over at Stortinget nå åpner opp for at permitterte kan få påfyll av kompetanse. -Vi vil ta initiativ til en dugnad for fagbrev i Viken. Mange permitterte mangler kompetanse, sier fylkesråd Siv Henriette Jacobsen. 
Siv Henriette jacobsen - Klikk for stort bilde Tom-Egil Jensen

-Det er veldig gledelig at Stortinget nå åpner opp for at også permitterte kan få kompetansepåfyll, slik også fylkesrådet i Viken har bedt om. Vi ser at permitteringene rammer skjevt og at mange av de permitterte mangler kompetanse. Det får vi nå mulighet til å gjøre noe med. Det er på tide å få til en dugnad for fagbrev i Viken, sier Siv Henriette Jacobsen, fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken.

God bruk av midlene

Fylkesråden er også fornøyd med at Stortinget vil bevilge mer penger til et kompetanseløft i arbeidslivet. - Nå må vi bruke både tiden og pengene godt, sier hun.

Rundt 350 000 innbyggere i Viken har ikke videregående skole. -For å sikre at disse skal kunne stå sterkere på arbeidsmarkedet når denne krisen er over bør vi bruke tiden godt og nå få til en felles dugnad for fagbrev i Viken. Det vil være formell kompetanse som sikrer at både bedriftene og de ansatte kan komme styrket ut av denne krisen, sier Siv Henriette Jacobsen.

Antallet permitterte i Viken er tidoblet på to uker.  Det er en krevende situasjon for mange. Stortinget har åpnet opp for at også permitterte kan gjennomføre kompetansehevende tiltak.  

-Vi vil ta initiativ til en dugnad med partene i arbeidslivet for fagbrev både for å sikre at bedriftene får den arbeidskraften de har behov for og at arbeidstakerne står sterkere på arbeidsmarkedet når krisen er over, sier Jacobsen.

Mangler kompetanse

Næringslivet over lengre tider har rapportert om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Det gjelder særskilt ansatte med fagbrev. Arbeidskraftsundersøkelsen til NHO melder om at 6 av 10 bedrifter rapporterer om mangel på kvalifisert arbeidskraft.

-Nå har vi muligheten til å gjøre noe med det. Vi ser at permittering rammer skjevt og at mange av de som blir permittert ofte har mangler i kompetansen sin. Ikke minst bør man nå benytte muligheten til å sikre grunnleggende formell kompetanse slik som fagbrev, sier hun.

Trepartssamarbeid

-For å få til et løft for fagbrev i Viken, bør vi også bruke trepartssamarbeidet. Det er heller ikke unaturlig at vi først satser på de bransjene som sliter mest som følge av krisen slik som reiselivsnæringen og varehandelen, men dette vil vi invitere partene til et bredere samarbeid om, avslutter Jacobsen.

Til toppen