Vikens første kulturpris og kulturstipender skal deles ut

Allerede nå er det klart hvem som får prisene og stipendene.
Bilde av vinner - Klikk for stort bildeÅrets fylkeskunstner 2021: Signe Solberg Åsmund Solberg

Dette er prisvinnerne:

  • Årets fylkeskunstner 2021: Signe Solberg
  • Fylkeskulturprisen 2020: Thomas Prestø

Disse mottar utviklingsstipend for kultur:

  • Daniela Holmsen
  • Charlotte M. Dos Santos

Etter en grundig gjennomgang av en stor søkermasse, er avklart at det blir Thomas Prestø som mottar Viken fylkeskommunes første fylkeskulturpris, samt at kunstner Signe Solberg mottar arbeidsstipendet Årets fylkeskunstner 2021.

Videre mottar Charlotte M. Dos Santos og Daniela Holmsen hvert sitt utviklingsstipend for kultur i 2021.

Utdelingen av prisene vil bli gjennomført i løpet av første halvår i år, i forbindelse med fylkestingsmøtet i mai eller juni.

Stolt fylkesråd

Klikk for stort bildeFylkesråd Tonje Kristensen (Ap) Morten Brakestad    – Dette er viktige priser, fordi det bidrar til å inspirere og motivere enkeltutøvere i arbeidet med å produsere og formidle kunst og kultur, både i og utenfor Viken.

– Derfor er jeg svært stolt og glad over å kunne presentere de valgte pris- og stipendmottakerne.

– Det er også velfortjent! For det er både svært mange og svært gode kulturaktører å ta av i Viken.

– Jeg gleder meg til å møte kandidatene når prisene kan deles ut, samt følge med på pris- og stipendvinnernes arbeid og utvikling fremover.

– Hjertelig mange gratulasjoner til dere alle, og en stor takk til alle som har nominert og søkt, sier fylkesråd Tonje Kristensen (Ap).

Mange søknader og nominasjoner

  • Da søknadsfristen gikk ut, hadde det kommet inn 240 søknader og nominasjoner til fylkeskulturprisen og stipendene.
  • Søkermassen var preget av mange svært gode kandidater, og viser også at informasjonen om ordningene har nådd godt ut.
  • Alle søknadene er blitt grundig gjennomgått av en faggruppe nedsatt i rådsområdet for kultur og mangfold.
  • Selv om søkermassen var stor, og med mange høyt kvalifiserte, var faggruppen enstemmig i sin innstilling om de valgte kandidatene.

Årets fylkeskunstner 2021

Hensikten med ordningen er å fremheve kjente kunstnere fra Viken, samt sette fokus på Viken som et kulturfylke. Arbeidsstipendet er på 175 000 kroner.

Signe Solberg er en kunstner innen det visuelle kunstfeltet, og bor og jobber i Hobøl i Indre Østfold. Hun arbeider primært med skulptur og kunst i offentlige rom, og gikk ut med mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2011, og har siden da arbeidet som kunstner i inn- og utland.

Solberg er for tiden aktuell med tre offentlige utsmykninger, samt en separatutstilling.

Bilde av vinner - Klikk for stort bilde Årets fylkeskunstner 2021: Signe Solberg Åsmund Solberg

Fylkeskulturprisen 2020

Prisen er på 50 000 kroner og deles ut som en markering av fremragende kulturarbeid, som har betydning for hele fylket, eller som gjør Viken kjent på en positiv måte nasjonalt eller internasjonalt.

Kulturprisen skal gå uavkortet til en person eller til en bestemt gruppe i Viken. Det gis ikke adgang til å søke om prisen, kun til å fremme forslag om kandidater.

Thomas T. Prestø ble nominert av Grace Tabec Tenga:

«Thomas Prestø (1983-) er kunstnerisk leder, koreograf og grunnlegger av Tabanka Dance Ensemble, Norges eneste afrikansk-estetiske dansekompani, som siden 2007 har brutt gjennom barrierer på det nasjonale og internasjonale dansefeltet. Sammen med sitt kunstnerisk virke, har Prestø markert seg som en av de fremste borgerrettighetsforkjemperne i landet, gjennom tiårlang deltagelse i antirasismedebatten. Han er blant annet opphavsmannen til ordet "melaninrikt", et positivt ladet begrep for å beskrive personer med afrikansk opphav, som nå brukes overalt i landet».

Prestø har sterkt virke i hjemfylket Viken, og har i mange år hatt et samarbeid med tidligere Akershus fylkeskommune.

Bilde av vinner - Klikk for stort bildeVinner av fylkeskulturprisen 2020: Thomas T. Prestø Privat

Utviklingsstipend kultur 2021

Stipendene er på 50 000 kroner hver og skal gi kandidaten inspirasjon og mulighet til å kunne uttrykke, eksponere og videreutvikle seg innen ulike kunst- og kulturuttrykk. Søkere til stipendier skal være bosatt og/ eller ha sitt virke i Viken.

Charlotte M. Dos Santos arbeider dette året med å ferdigstille sitt debutalbum Metamorphosis, som er oppfølgeren til Harvest Time. Hun ønsker å bruke stipendet som et arbeidsstipend, slik at hun kan fokusere all sin tid og energi på å fullføre research, ferdigstille alle innspillinger og opptak, mikse og deretter øve materiale.

Daniela Holmsen studerer ved Norges musikkhøgskole, og går på en linje som heter «det frie kandidatstudiet». Hun avslutter studiene til sommeren, og ønsker å gi ut et album som et resultat av det hun har studert de siste årene. Dette albumet vil bli gitt ut under solo-prosjektet hennes: Daniela Reyes.

Bilde av stipendmottakere - Klikk for stort bildeMottar utviklingsstipend for kultur: Daniela Reyes Holmsen og Charlotte M. Dos Santos Anna Rogneby og Eli Salcedo

Følg med på Viken.no!

Følg med på Viken.no for å få med deg prisutdelingen før sommeren, og når du kan søke stipender innen kunst og kultur neste gang, eller nominere noen til priser. 

Til toppen