Vil styrke distriktene og gi attraktive lokalsamfunn

Lunner, Aremark og Rollag er piloter for Viken fylkeskommunes bygdemiljøpakker som skal styrke distriktene og gi attraktive lokalsamfunn. Nylig møttes aktørene for å dele erfaringer og forventninger til veien videre.

GODE LIV: Gode liv i distriktene er blant det bygdemiljøpakkene skal bidra til.  - Klikk for stort bilde Katrine Lunke (illustrasjonsfoto)  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var fint og viktig å endelig kunne samles på tvers av kommunene, og på tvers av politikk og fag. Det er et godt utgangspunkt for det videre arbeidet, sier fylkesråd for plan, klima og miljø Annette Lindahl Raakil.

Fylkeskommunes bygdemiljøpakker er en satsing for å styrke distriktene med attraktive lokalsamfunn, næringsvekst og klimavennlig stedsutvikling.  

Tre kommuner – Rollag, Aremark og Lunner – er valgt ut som piloter i prosjektet, og alle har ulike utfordringer de ønsker å løse gjennom bygdemiljøpakkene.

Pandemien har ført til at det første fysiske møtet mellom kommunene og Viken fylkeskommune har blitt utsatt. Men rett før påske ble det endelig gjennomført på Thorbjørnrud på Hadeland.

 Les også: Nå åpnes bygdemiljøpakkene - Viken fylkeskommune

Kobles tett på kommuners utviklingUTVEKSLER ERFARINGER: Aremark-ordfører Håkon Tolsby, fylkesråd for plan, klima og miljø Annette Lindahl Raakil, Rollag-ordfører Viel Jahren Heitmann og Lunner-ordfører Harald Tyrdal er klare for å utvikle distriktene i fylket. Kjersti Morseth Hallerud, Viken fylkeskommune

Forenklet sagt handler bygdemiljøpakkene om at fylkeskommunen «låner bort verktøykassen sin», og kan bidra med blant annet veiledning, nettverksbygging og plan- og strategiarbeid.

– Det jeg synes er veldig spennende med dette prosjektet er at vi kan få koblet fylkeskommunen enda tettere på den kommunale driften og utviklingen, fortalte ordfører Harald Tyrdal fra Lunner kommune på møtet.

Også Distriktssenteret, som er et nasjonalt kompetansesenter som jobber for å styrke kommuner og regioners evne til å utvikle attraktive og vekstkraftige lokalsamfunn, er involvert i arbeidet.

Skal involvere lokalt

Bygdemiljøpakkene er ikke en tilskuddsordning.

I motsetning til bypakkene og byvekstavtalene følger det ikke statlige midler med ordningen. Men selve «pakketankegangen» tas med i arbeidet.

 Mye av kunnskapen vi trenger i dette prosjektet skal vi hente ved å involvere og skape engasjement i lokalbefolkningen gjennom barn og unge, frivillighet, lokalt næringsliv og andre relevante aktører. Det arbeidet har vi startet på nå, sier Lindahl Raakil.

Les mer om bygdemiljøpakkene her