Biologi 1 med hjertet i hånden - dissekering, gris og hjerteslag!

Hvor i kroppen din finner du alveoler, vena cava og sinusknuta?
Hvordan fraktes oksygen rundt til muskler og viktige organer i kroppen din?

Det kan du snart spørre et nytt kull biologielever om! Biologi 1 er nemlig godt i gang med å lære om menneskets fysiologi, og skal sette seg grundig inn i hvordan hjertet og lungene er bygd opp og virker. Metoden for dagen?

Dissekering av gris.

Elever fra Biologi 1 lærer om hjerteslag av lærer Nina Hovland. Grønning, Anders      

Hva har dissekering av gris å lære oss om menneskets fysiologi, kan noen kanskje spørre seg. Svaret er mye. Grisens organer er nemlig helt like våre både i bygning og størrelse. Faktisk er det nå mulig å transplantere inn et hjerte fra gris inn i et menneske. I dagens økt var det da også hjerte elevene lærte om, nærmere bestemt hjerteslag fra gris.

Et hjerteslag består av tunge, spiserør, luftrør, lunger, mellomgulv og ikke minst hjerte. Da hjertet skulle studeres måtte alle fire kamrene letes fram, og klaffene mellom skulle undersøkes nærmere. Mange spørsmål dukket opp, men gjennom ivrig diskusjon fant de unge biologene til slutt svarene de søkte. De fikk også oppleve hvor store lungene kan bli når masse luft blåses inn via en gummislange: hele seks liter luft er det mulig å presse inn! 

Er ikke biologi spennende? 

  

   

 

  

 

 


 

Til toppen