Elevenes skolestart ble altså gjennomført som et tverrfaglig prosjekt om vannkraft som en viktig kilde til fornybar energi. Prosjektet var knyttet til læreplanens overordnede del om bærekraftig utvikling og alle fag var med i prosjektet. Prosjektdagene gikk fra torsdag 18. august til mandag 22. august.
Timeplanen ble oppløst slik at elevene ikke hadde vanlige fagøkter, men jobbet med prosjektet. Alle elevene jobbet i makkergrupper og utviklet selv en problemstilling eller et case ut fra tema. De jobbet i klasserommet, men mange tok også i bruk laboratorier, biblioteket, kantina eller skolegården i arbeidet med prosjektet. Alle lærerne var delt inn i veiledergrupper som gav tilbakemelding til hver gruppe.
Mandag var turdag og avslutning av prosjektet der elevene ble gitt anledning til å oppsummere hva de hadde lært mens de var på tur sammen med kontaktlæreren sin.
Elevene lærte å skape elektrisitet med vannets bevegelsesenergi.
Cathrine K. Zandjani
I Vg1 laget elevene en fysisk modell av et vannhjul og en generator med støtte fra sin naturfagslærer og prøvde ut om denne gav strøm når de satte vann til modellen. Elevene utarbeidet en arbeidstegning av modellen og dokumenterte hvordan de jobbet, hva de utviklet og hva de lærte.
I Vg2 og Vg3 jobbet elevene med en teoretisk oppgave om vannkraft som fornybar energikilde. Vannkraft gir klimavennlig (utslippsfri) energi og er bra for miljøet globalt sett, men vannkraftverk gjør også inngrep i naturen, og har negative effekter lokalt både på oversiden og nedenfor demningen. Dette påvirker det biologiske mangfoldet.
Gruppene valgte problemstillinger med bakgrunn i det teoretiske grunnlaget om vannkraft og drøftet betydningen av vannkraft som fornybar energikilde enten i dag, før eller i fremtiden. De vurderte fordeler og ulemper med vannkraft som fornybar energikilde og valgte ulike presentasjonsformer for å svare på sin egen problemstilling.
Alt i alt et vellykket prosjekt med god innsats fra både lærere og elever!