Skuddsikker vest - et møte med Yahya Hassans poesi

Yahya Hassan var en dansk dikter med palestinsk bakgrunn som er  aktuell som aldri før. Takket være DKS fikk elevene på vg3 i dag oppleve en dypere forståelse av diktene hans og den samfunnsmessige rammen som bidro til å skape dem. Det var skuespiller og slampoet Adela Cudjoe som møtte opp for å ta dem med inn i Hassans univers. 

Skuespiller Adela Cudjoe poserer foran døren til auditoriet på Asker vgs - Klikk for stort bildeAdela Cudjoe, kjent fra teateroppsetningene "Tante Ulrikkes vei", skapte en levende skildring av Hassans liv og litterære univers. Anne Karine Knutsen

Yahya Hassan slo gjennom med diktsamlingen “Dikt” i 2013. På det tidspunktet var han bare 18 år gammel og gjorde en brakdebut som Danmarks lyriske scene aldri hadde sett maken til. Med sine hardtslående dikt om rasisme, kulturkollisjoner og samfunnskritikk, skapte han et voldsomt engasjement - og interesse for diktene sine. Han ble blant annet invitert til litteraturfestivalen i Lillehammer og ga en minneverdig fremføring som minnet om bønnelesing, men som samtidig kritiserte mye av den religiøse og kulturelle bakgrunnen han vokste opp i. Både virkemidler og innhold var sterke, men også provoserende for mange. De siste årene av livet sitt levde han derfor med konstante drapstrusler hengende over seg. I 2020 ble han funnet død i leiligheten sin. Politiet sa da at de ikke fant tegn til at noe kriminelt hadde skjedd, men den dag i dag vet man fortsatt ikke hvorfor han døde, bare 24 år gammel. 


 

Elever fotografert bakfra fra toppen av auditoriet, ned mot gulvet hvor Adela Cudjoe snakker. - Klikk for stort bildeDet var en sterk og aktuell fremføring elevene fra vg3 fikk ta del i da Adela Cudjoe besøkte skolen for å snakke om Yahya Hassans liv og litteratur. Anne Karine Knutsen


Det var dette universet skuespiller og slampoet Adela Cudjoe tok elevene fra vg3 med inn i under besøket fra DKS den 10. november. Cudjoe har selv deltatt i teateroppsetninger knyttet til kulturmøter og religøs praksis, henholdsvis oppsetningen av Zeshan Shakars kritikerroste “Tante Ulrikkes vei” og "The book of Mormon".  Han snakket om diktene, Hassans død, og rammet det inn i den større konteksten hvor det hørte hjemme. 

Vil du lese Hassans dikt? Ta turen innom biblioteket og sjekk ut “Dikt”. For den som ønsker å dykke enda litt dypere inn i oppvekstforholdene til unge minoriteter i norden, kan vi også anbefale “Tante Ulrikkes vei”.