Hei! Joanna her - en av skolebibliotekarene. Snart er det sommerferie, og jeg vil svært gjerne at dere leser en bok eller to i ferien. Jeg vet at mye og mangt kjemper om oppmerksomheten deres; så hvorfor bruke tiden på en bok?
Tja, du har jo de grunnene moren din og læreren din ga deg. Sånt som at lesing er studieforberedende: lesing av lengre tekster gir økt ordforråd og evne til å konsentrere deg over tid. Tid til tenkning og kritisk refleksjon gir mulighet til å trekke ut det viktigste fra en lang og komplisert tekst. Og dette er helt sant det. Jeg mener likevel at dette bare er gratis biprodukter av å lese bøker. Det å lese bøker gir så langt mer. Det jeg liker best ved å lese bøker er det kunne å dykke ned i en ny versjon av verden. Verdener hvor jeg får oppleve andre menneskers kulturer, væremåter, livsvalg, tanker og følelser - aller helst dønn ærlig og ufiltrert.
Min måte å lese på - hva er din?
Dette er min måte å lese på, og mine største grunner for å elske bøker. Hva er dine? Har du tatt deg tid til å utforske det? Det er en av tingene en lang sommer kan benyttes til. Jeg liker spørsmålet Virginia Woolf stiller i "The common reader (M4A, 1018 kB)": "Hvordan bør man lese en bok?"
Et tekstutdrag fra "The common reader" av Virginia Woolf
Joanna Kud
Hvis du nå har kommet gjennom, så sier hun at det ikke er noen fasit. Det får meg til å tenke på en bok som virkelig mangler fasit, men som har utrolig mye spenning og dybde: "Vi er fem" av Matias Faldbakken (2020). Dette er en av de beste norske bøkene jeg har lest. Etter å ha lest boken ferdig på natten var jeg full av entusiasme og spørsmål - hva handlet den om - hva var denne leirklumpen som kom til live? Hva skjedde på slutten? Jeg landet på det ene svaret etter det andre, og der lå jeg og undret meg med en deilig glede av at alle svarene jeg landet på ga meg noe..
Vi er fem - av Mathias Faldbakken, 2020
Anders Grønning
Smaken vår - stein eller leire?
Når man begynner å utforske sin egen smak, og prøver ut ulike sjangre og medier, så kan man også oppdage at man liker veldig forskjellige titler. Samtidig som jeg leser bøker, synes jeg også at tegneserier er et fantastisk medium for gode fortellinger og refleksjon. De visualiserer ting jeg ikke alltid klarer å ta innover meg, og de gir meg en mer personlig historie enn fagbøker. Derfor er det for meg et godt medium til å sette sammen de løsrevne nyhetssakene som jeg av og til blir- jeg skammer meg for å si det , blir mett av.
En slik bok er "Et splittet folk" av Fedor sapegin. Dette er en journalistisk tegneserie som gir en god introduksjon til bakteppet til krigen i Ukraina i dag. Vi blir tatt med til Ukrainas nære historie, nærmere bestemt Maidan-revolusjonen i 2013 og dens konsekvenser - konsekvenser som splittet et folk mellom øst og vest.
"Et splittet folk" - Fedor Sapegin, 2019
Anders Grønning
Boktips i sommer
Ellers ser jeg frem til å lese nye bøker i sommer selv også. Noen av de jeg ikke har lest, men ser veldig frem til er:
"Invictus" av Sunniva Lye Axelsen (2021). Invictus er en rasende, nådeløs og absurd roman om fundamentalt utenforskap, Den viser et samfunn i oppløsning, men også hvordan det plutselig, midt i katastrofen, kan oppstå noe særegent og vakkert. Jeg håper dette er den typen ekte svart humor som jeg liker.
Marieke Lucas Rijnevelda sin bok "Min elskede skatt" (2022). Boken skal by på en ubehagelig, men samtidig skjønn lesning om en voksen som svikter sin rolle der en mindreårig ønsker oppmerksomhet. Det at perspektivet ligger hos barnet gjør denne boken som har samme tematikk som "Lolita", likevel skiller seg ut. Det er alltid spennende med nye perspektiver synes jeg.
Jeg håper dette lille innblikket i min måte å lese på, og mitt utbytte av å lese, kan ha inspirert deg til å utforske din egen indre leser i ferien.
Sjekk også ut disse lenkene for en kombinasjon av bilder, klipp og høytlesning fra bøker vi anbefaler på biblioteket:
Book-toks for sommeren! (MP4, 3 MB)
God sommer fra Joanna og Anders på biblioteket!