Sommerlige bok-tips fra biblioteket

Det er like før skoleslutt, og vi oppfordrer alle til å låne med seg litt  lesestoff før sommeren melder seg. Vår bibliotekar Joanna har i den forbindelse satt sammen noen tips bestående av både nyere og eldre litteratur - så vel som noen skjønne ord om hvorfor du bør lese i sommer!

Dame leser i gresset - Klikk for stort bildeSommeren er en flott tid for lesing! Bicanski  

Hei! Joanna her - en av skolebibliotekarene. Snart er det sommerferie, og jeg vil svært gjerne at dere leser en bok eller to i ferien. Jeg vet at mye og mangt kjemper om oppmerksomheten deres; så hvorfor bruke tiden på en bok?

Tja, du har jo de grunnene moren din og læreren din ga deg. Sånt som at lesing er studieforberedende: lesing av lengre tekster gir økt ordforråd og evne til å konsentrere deg over tid. Tid til tenkning og kritisk refleksjon gir mulighet til å trekke ut det viktigste fra en lang og komplisert tekst. Og dette er helt sant det.  Jeg mener likevel at dette bare er gratis biprodukter av å lese bøker. Det å lese bøker gir så langt mer. Det jeg liker best ved å lese bøker er det kunne å dykke ned i en ny versjon av verden. Verdener hvor jeg får oppleve andre menneskers kulturer, væremåter, livsvalg, tanker og følelser - aller helst dønn ærlig og ufiltrert. 

 

Min måte å lese på - hva er din?

Dette er min måte å lese på, og mine største grunner for å elske bøker. Hva er dine? Har du tatt deg tid til å utforske det? Det er en av tingene en lang sommer kan benyttes til. Jeg liker spørsmålet Virginia Woolf stiller i "The common reader (M4A, 1018 kB)": "Hvordan bør man lese en bok?"

En finger peker på en side med tekst  - Klikk for stort bildeEt tekstutdrag fra "The common reader" av Virginia Woolf Joanna Kud   

Hvis du nå har kommet gjennom, så sier hun at det ikke er noen fasit. Det får meg til å tenke på en bok som virkelig mangler fasit, men som har utrolig mye spenning og dybde: "Vi er fem" av Matias Faldbakken (2020). Dette er en av de beste norske bøkene jeg har lest. Etter å ha lest boken ferdig på natten var jeg full av entusiasme og spørsmål - hva handlet den om - hva var denne leirklumpen som kom til live? Hva skjedde på slutten? Jeg landet på det ene svaret etter det andre, og der lå jeg og undret meg med en deilig glede av at alle svarene jeg landet på ga meg noe.. 

Bokomslag - Klikk for stort bildeVi er fem - av Mathias Faldbakken, 2020 Anders Grønning  

Smaken vår - stein eller leire?

Når man begynner å utforske sin egen smak, og prøver ut ulike sjangre og medier, så kan man også oppdage at man liker veldig forskjellige titler. Samtidig som jeg leser bøker, synes jeg også at tegneserier er et fantastisk medium for gode fortellinger og refleksjon. De visualiserer ting jeg ikke alltid klarer å ta innover meg, og de gir meg en mer personlig historie enn fagbøker. Derfor er det for meg et godt medium til å sette sammen de løsrevne nyhetssakene som jeg av og til blir- jeg skammer meg for å si det , blir mett av.

En slik bok er "Et splittet folk" av Fedor sapegin. Dette er en journalistisk tegneserie som gir en god introduksjon til bakteppet til krigen i Ukraina i dag. Vi blir tatt med til Ukrainas nære historie, nærmere bestemt Maidan-revolusjonen i 2013 og dens konsekvenser  - konsekvenser som splittet et folk mellom øst og vest.

Bokomslag - Klikk for stort bilde"Et splittet folk" - Fedor Sapegin, 2019 Anders Grønning  

Boktips i sommer

Ellers ser jeg frem til å lese nye bøker i sommer selv også. Noen av de jeg ikke har lest, men ser veldig frem til er: 

"Invictus" av Sunniva Lye Axelsen (2021). Invictus er en rasende, nådeløs og absurd roman om fundamentalt utenforskap, Den viser et samfunn i oppløsning, men også hvordan det plutselig, midt i katastrofen, kan oppstå noe særegent og vakkert. Jeg håper dette er den typen ekte svart humor som jeg liker.

Marieke Lucas Rijnevelda sin bok "Min elskede skatt" (2022). Boken skal by på en ubehagelig, men samtidig skjønn lesning om en voksen som svikter sin rolle der en mindreårig ønsker oppmerksomhet. Det at perspektivet ligger hos barnet gjør denne boken som har samme tematikk som "Lolita", likevel skiller seg ut. Det er alltid spennende med nye perspektiver synes jeg. 

Jeg håper dette lille innblikket i min måte å lese på, og mitt utbytte av å lese, kan ha inspirert deg til å utforske din egen indre leser i ferien. 

Sjekk også ut disse lenkene for en kombinasjon av bilder, klipp og høytlesning fra bøker vi anbefaler på biblioteket:

Book-toks for sommeren! (MP4, 3 MB)

 

 God sommer fra Joanna og Anders på biblioteket!

Til toppen