Ta en prat

I denne saken finnes en oppfordring fra Asker kommune om smittevern i koronasituasjonen og en oppfordring fra Politiet om å følge med på ungdommenes liv på sosiale medier.

4 par ungdomsføtter på rad - Klikk for stort bilde Kristin H Josefsen/Viken fylkeskommune    

I denne saken finnes en oppfordring fra Asker kommune om smittevern i koronasituasjonen og en oppfordring fra Politiet om å følge med på ungdommenes liv på sosiale medier.

Asker kommune: Smittevern – hvordan hjelpe ungdommene til å overholde anbefalinger og regler?

Selv om smittetallene øker i hele kommunen og blant alle aldersgrupper, ser vi dessverre at smitten øker mest blant barn og unge mellom 10 og 19 år. Flere unge mennesker blir innlagt på sykehus, og mange sliter med senskader i lang tid etter at de er friskmeldt. Kommuneoverlegen ber foreldre snakke med ungdommene sine om smittevern: https://www.asker.kommune.no/tilforesatteasker

Politiets nettpatrulje: Exposing – hva er det og hvorfor må jeg som forelder vite om det?

Mobbing er ikke noe nytt, og det skjer også på nett. En av måtene vi ser ungdom mobbe hverandre på nett er det vi kaller Exposing.

Exposing er en form for uthenging. Det går ut på at det opprettes kontoer på ulike sosiale medier; Instagram, Snapchat og Tiktok er de vanligste applikasjonene vi ser at blir brukt. Kontoene blir brukt til å legge ut bilder og videoer av andre, med hensikt i å henge dem ut.

Bildene og videoene som blir lagt ut er blant annet nakenbilder, slåssevideoer og vanlige bilder delt uten samtykke. Det kan være bilder personen selv allerede har lagt ut på sin Instagram, eller bilder tatt på skolen. Det deles og lages også rykter knyttet til sex, legning og forhold på disse kontoene.

Vi opplever å bli kontaktet av ungdommer fra hele Oslo, og fra andre nærliggende områder.

Når vi mottar tips om exposed-kontoer jobber vi for å få de stengt så fort som mulig. Vi eier ikke de sosiale mediene, og må derfor gå igjennom f.eks. Snapchat for å få en Snapchatkonto stengt. Vi ønsker derfor at det jobbes for en holdningsendring når det kommer til det å henge ut andre på nett.

Vi ønsker at ungdommen har trygge voksenpersoner i livet sitt, som kan snakke med dem om problemer som dette. Vi sender derfor ut denne informasjonen, i håp om at det blir tatt opp på skoler og i hjemmet.

Generelle tips fra politiet:

 • Ha privat konto på sosiale medier
 • Snakk med barn og unge om nettbruk, involver deg i deres hverdag på internett
 • Les og lær om de ulike appene/tjenestene barnet ditt bruker. Finn ut hva man kan gjøre på de ulike appene. Be gjerne barnet ditt om å vise deg!
 • Oppsøk info på sider som:

www.barnevakten.no 
www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/ 
www.reddbarna.no/vart-arbeid/barn-i-norge/nettvett/ 
www.medietilsynet.no/barn-og-medier/.

 • Bruk google og let etter informasjonen du trenger
 • Ikke del passord eller annen personlig informasjon på nett eller med andre

Hvis ungdommen din har blitt hengt ut på nett:

 • Snakk med ungdommen. Vis forståelse og lytt
 • Råd og veiledning på slettmeg.no
 • Ta skjermbilder og dokumenterer det som har skjedd
 • Blokker og rapporter kontoene
 • Anmeld forholdet til politiet

Politiets Nettpatrulje kan kontaktes om dere har spørsmål. Vi er tilgjengelige på Facebook: Politiets Nettpatrulje - Oslo, og Instagram: nettpatruljen.

Til toppen