Mest av mye
Norge har verdens nest lengste kystlinje, kun slått av Canada. Vi har også verdens største tareskog og sammen med Russland den største torskebestanden. Og dette må vi ta vare på!
Engasjert
Pia skjønner ikke at det ikke er mer undervisning om havet i norsk skole – for det er jo så fantastisk mye spennende der. Hun snakket med stort engasjement om generelt ukjente arter som lever rett utenfor kysten vår, som f.eks havedderkoppen, kjempeslimorm og svarthå. Hun viste bilder av de merkeligste dyr, som mange i salen nok ikke har sett før; frynsesegl, silkesnegl, smørsnegl, spøkelseskreps og blekkspruter av mange slag – for å nevne noe.
Økosystem og dyphavsmineralutvinning
Et økosystem er alle de levende organismene som finnes på et sted og miljøet de lever i, og kan være relativt lite – som en maurtue, eller større – som havet.
Ved dyphavsmineralutvinning ønsker man å ta ut mineraler og kjemikalier fra havbunnen, men dette må gjøres på en måte som ikke ødelegger livet i havet og dets økosystem.
Igjen kom Pia inn på flere dyrearter som kan ta skade om ikke man tar hensyn, og det gjelder dyphavsarter som gelehodefisk, goblin shark (nissehai), Ping Pong Tree Sponge (svamp), Pangolin snegle og hoffkrabbe (oppkalt etter David Hasselhoff, pga. hårete brystkasse).
Kunnskap
For at man skal ha lyst til å ta vare på naturen, må man forstå hvorfor. Pias anbefaling er å gå ut i naturen og se på ting, undersøke, være nysgjerrig og å finne ut av det man lurer på.
Ellers hadde hun følgende tips til ting elevene bør tenke på, nå som de skal i gang med å se på livssyklusen til et valgt produkt:
- Hva er egentlig «miljøvennlig» og «bærekraftig»?
- Hvem er bærekraften for?
- Hvor ender profitten opp?
- Hvem lager produktet?
- Hvordan lages produktet?
- Hva er alternativene?
- Hvilket problem fikses / hvilke skapes?
- Hvilke deler av miljøet påvirkes?
- Kost / nytte?
Tips
Ingunn Schult