Operasjon Dagsverk 2023

Torsdag 2. november 2023 er det Operasjon Dagsverk (OD) over hele landet. Dette er en årlig solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom.

Logoen til OD - Klikk for stort bildeOD OD

Årets prosjekt

I Colombia står mange unge uten skoletilbud, og mange blir dratt inn i kriminalitet, rus og konflikter mellom væpnede grupper. Pengene som blir samlet inn i år skal gå til organisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), som jobber med å skape fritidstilbud og forbedre skoletilbudet, og for å hjelpe ungdommer ut av kriminelle miljøer.

Bakgrunn

Ungdom står i skuddlinja mellom væpnede grupper, militæret, politiet og kriminelle miljøer. Mange sier det føles som om de bor i en krigssone. De vokser opp omgitt av vold. Noen er så unge som ti år når de rekrutteres til væpnede grupper, fordi de mangler alternativer. Flere steder står 8 av 10 unge helt uten skoletilbud. Antall selvmord blant ungdom øker. 

Men ungdommen vil ha endring, de vil kjempe for en bedre framtid, og nåtid. Med dette prosjektet skal vi nå ut til 10 000 ungdommer. Colombiansk ungdom skal se muligheter og alternativer til vold, få verktøy for å stå i mot rekruttering og kriminelle miljøer, og styrke sine ferdigheter om rettighetsarbeid og påvirkning.  (Kilde: OD)

Planlagt aktivitet i Colombia

OD 2023 skal:

  1. Støtte ungdomsorganisasjoner som gir et alternativ til vold.
  2. Bygge nettverk og holde kurs for unge så de blir sterkere rustet til å stå imot rekruttering til kriminalitet.
  3. Gi ungdom kunnskap og ferdigheter for å påvirke myndighetene.

OD torsdag 2. november

Ungdommene er oppfordret til å skaffe seg jobb denne dagen, der inntektene skal gå til OD. De aller fleste gjør dette, mens elever som velger å ikke jobbe eller ikke har fått ordnet seg jobb, vil ha et eget opplegg på skolen.

Av, med og for ungdommen

Ved Askim videregående skole har elevene en egen OD-komité som har jobbet med både internasjonal uke og OD over tid. To av de som har stått på for dette er Eugenie Tomter og Hadiyo Mohamed Ahmed.

Eugenie Tomter og Hadiyo Mohamed Ahmed - Klikk for stort bildeEugenie Tomter og Hadiyo Mohamed Ahmed Ingunn Schult

Les mer om OD og årets prosjekt her.

Og skulle du treffe noen som for eksempel selger kaffe og vafler til inntekt for OD – støtt gjerne med et kjøp!