Korona og ungdom - Spørsmål og svar

4 par ungdomsføtter på rad - Klikk for stort bilde Kristin H Josefsen/VIken fylkeskommune Mange foreldre har spørsmål om den økende smittetrenden og konsekvensene det har for ungdom på Åssiden. Her kan du oppdatere deg med nylig publisert informasjon fra FHI.

Er Koronavirus farlig for ungdom?

Korona er generelt lite farlig for unge. Ungdom som smittes, får oftest svært milde symptomer, og 20-30 prosent får ingen symptomer i det hele tatt. Det er få barn og ungdom som blir svært syke og har behov for å legges inn på sykehus. Det ser heller ikke ut til at senfølger av gjennomgått korona er vanlig hos barn og unge.

Tall fra Norge viser at 0,4 prosent av de som får påvist korona i alderen 0–17 år, blir innlagt på sykehus. Gjennomsnittlig tid de er innlagt er to døgn, noe som tyder på at de fleste fort blir friske igjen.

Hvorfor settes ikke skolen på rødt nivå?

Først; skolen selv kan ikke avgjøre hvilket trafikklysnivå den skal driftes på. Det avgjør lokale helsemyndigheter.

Tiltak i skoler har ikke primært vært for barn og ungdom, men for å beskytte voksne og risikogruppene. Nå som store deler av den voksne befolkningen i Norge er vaksinert, er det ikke lenger behov for like omfattende tiltak. Ettersom forskning viser at elever i skolealder har svært lav risiko for alvorlig sykdom, vurderer helsemyndighetene konsekvensene av strenge tiltak som mer negativt enn noe smittespredning i elevgruppa.  

Hvilke tiltak finnes på Åssiden nå?

Siden skolestart har Åssiden videregående skole vært på grønt nivå. Her er de viktigste tiltakene: 

-Hurtigtester. Elevene oppfordres til å teste seg selv hver torsdag og søndag. Testutstyr deles ut på skolen til vg1- og vg2-elever under 18 år. Ved positivt resultat må eleven holde seg hjemme og teste seg på nytt ved en teststasjon

-Ingen syke skal møte på skolen, selv med milde symptomer

-Fokus på avstand der det er mulig

-God håndhygiene. Det finnes håndsprit ved alle inngangspartier, fellesarealer og klasserom

Kan ungdom vaksineres?

Ja, Drammen kommune tilbyr nå vaksine til alle 16- og 17-åringer. Allerede 8. og 9. september er det mulig å vaksinere seg. Les mer om det her. Helsepersonell med regnbuearmbånd setter plasterlapp på ung gutt som har fått vaksine - Klikk for stort bilde CDC/Unsplash  

Elever som er bosatt i andre kommuner bes følge med på sin hjemkommunes tilbud til 16- og 17-åringer. 

Er det sannsynlig at det blir ny lockdown og hjemmeskole?

Nei, det er lite sannsynlig. Hjemmeskole med digital undervisning er et svært strengt tiltak, og har dokumenterte negative konsekvenser for barn og unge. For å bruke dette tiltaket må konsekvensene for smittespredning være alvorlige. Slik sykdommen er hos barn og unge, står et slikt tiltak ikke i forhold til konsekvensene.

Kilder og videre lesing

Informasjon om koronatiltak i skolen (udir.no)

Lite covid-sykdom og få senfølger blant barn - FHI

(1) Folkehelseinstituttet - Posts | Facebook

Til toppen