Drømmer du om å bli filmskaper, gravende journalist, reklameguru, tekstforfatter eller grafisk designer? Medier og kommunikasjon gir en kreativ skolehverdag med fokus på mediefag, samtidig som du får studiekompetanse!
Mange muligheter
Verden blir stadig mer digital og preget av medieinnhold! Antall tv- og filmproduksjoner har eksplodert. TV-kanalene satser tungt på nyhetskanaler, sportssendinger og reality-produksjoner, mens store streaming-aktørerer legger penger i egenproduserte filmer og serier.
Antall podcaster har skutt i været. Påvirkere fyller sosiale medier med innhold. Youtubere kan nå livnære seg på å lage filmer om gaming, humor, sminke eller livet generelt. Alt fra personlige trenere til milliardbedrifter markedsfører seg gjennom nye medier.
Medier og kommunikasjon er definitivt valget for deg som ønsker en kreativ skolehverdag og er interessert i videre studier innenfor journalistikk, tekst- og innholdsproduksjon, webdesign, lydteknikk, filmproduksjon eller medie- og kommunikasjonsfag.
Bransje i endring
Strømmetjenester, TicToc, Snapchat, Instagram og Facebook har endret mediebransjen. Papiravisene faller i i opplag og nettavisene dekker nå nyhetsbehovet til de fleste. Raske oppdateringer, fengende overskrifter, kortere tekster og mer bruk av video har endret noe av måten journalister jobber på.
En mediebransje i endring skaper et behov for ny kompetanse og flere mennesker som kan produsere medieinnhold til ulike plattformer. Et kreativt blikk, mottakerbevissthet, kildekritikk, teknisk kompetanse og et etisk kompass er viktige egenskaper for å lykkes som en profesjonell aktør i mediebransjen.
Aktuelle yrker
Journalist
Fotograf
Innholdsprodusent
Tekstforfatter
Filmskaper
Produsent
Klipper
Filmfotograf
Grafisk designer
UX-designer
Lydteknikker
Kommunikasjonsrådgiver
Informasjonsmedarbeider
Du kan også søke høyrere utdanning innenfor andre bransjer. Med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.
Se avdelingens presentasjonsvideo
Valgfrie programfag
Noen av de morsomste prosjektene skjer i valgfrie programfag. Som elev kan du velge tre; ett på Vg2 og to på Vg3.
Valgfag
Grafisk design
Fakta og fiksjon
Lyd
Bilde
Medieutvikling
Mediespesialisering
Hadde du ikke fremmedspråk på ungdomstrinnet? Fortvil ikke, da må du helt enkelt ta fremmedspråk som fellesfag på Vg3 istedenfor ett av de to valgfrie programfagene på Vg3.
Det første året på linjen kommer du til å finne ut at mediefaget både er mangfoldig og veldig nyttig. Du vil også oppdage at det er mange måter å jobbe med medier og kommunikasjon på.
Hva lærer du?
- fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde
- om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk
- å utforme budskap, uttrykk og layout
- bruk av form, farge, lys og lyd som virkemiddel
- å videreutvikle din digitale kompetanse
- teoretiske fag
Du bør ha
- god skriftlig og muntlig uttrykksevne
- estetisk sans og godt fargesyn
- interesse for informasjonsteknologi og digitale medier
Du har fem uketimer i mediefagene, samt fem tilleggstimer som i stor grad skal være praktisk rettede.
Du bruker mye tid på å bli kjent med utstyr som videokamera, fotoapparat, lydopptaker og ny programvare. Dere jobber både individuelt og i grupper, med tekst, lyd, nett og bildeoppgaver. Du blir godt kjent med dine klassekamerater og med utstyret på avdelingen. Du får god trening i å presentere produktene dine. Du får innføring i fortellerteknikker innen lyd, tekst og om bilde som mediepåvirkning. Du lærer å utforme budskap i journalistikken og om uttrykk og layout i form av farge, lys og lyd.
Samarbeidsprosjekter med lokalpresse og turer til mediebedrifter er en del av undervisningen. Det du jobber med på skolen kan bli synlig i aktuelle mediekanaler.
Les mer om utdanningsprogrammet på vilbli.no
Det studieforberedende løpet for medier og kommunikasjon i sin nye drakt er en spennende måte å få studiekompetanse på. Hos oss lærer du mye om samarbeid, kreativt arbeid og en hel del om deg selv.
Noen hovedområder i våre fag er:
- fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde
- mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk
- å utforme budskap, uttrykk og layout
- bruk av form, farge, lys og lyd som virkemiddel
- å videreutvikle din digitale kompetanse
- journalistikk, reklame, informasjonsarbeid og underholdningsbransjen.
Du bør kunne uttrykke deg godt skriftlig og muntlig. Estetisk sans og interesse for informasjonsteknologi og digitale medier er viktig.
Etter tre år på STMK oppnår du studiekompetanse og kan ta høyere utdanning. Mange av våre elever går videre på høyere utdanning innen faget på: Høyskolen Kristiania (tidl. Reklame på Westerdahls), Høyskolen i Innlandet (Kulturarbeid, Lyd, Film og TV), Journalisthøyskolen i Oslo, Høyskolen i Volda, Kunsthøyskolen, Nordland kunst- og filmfagskole, folkehøyskoler eller studier i utlandet.
- I Vg1 har du fellesfag kombinert med felles programfag
- I Vg2 og Vg3 har du fellesfag og de videreførte programfagene fra Vg1. I tillegg har du valgfrie programfag.
- Tiden avsatt til valgfrie programfag brukes enten til videre spesialisering i medier og kommunikasjon, eller til programfag fra andre programområder i studieforberedende utdanningsprogram
Se informasjon om fag- og timefordeling på vilbli.no
Med utdanningsprogrammet Medier og kommunikasjon oppnår du studiekompetanse og kan ta høyere utdanning. Det betyr at du kan søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.
Husk at noen studier kan ha spesielle opptakskrav. Dette bør du sjekke, før du velger fag.
Du finner søknadsfrister og -krav på samordnaopptak.no.