– Det Glemmen får til, er imponerende. Så mange engasjerte ansatte og elever som står på hver dag for at alle skal føle tilhørighet. Det er rørende å se, og jeg er stolt av Glemmen, forteller fylkesrådsleder Tonje Brenna.
Før jul fikk Glemmen videregående skole i Fredrikstad Benjaminprisen 2020. Prisen er oppkalt etter Benjamin Hermansen, den 15 år gamle gutten som ble drept på Holmlia 26. januar i 2001. Drapet var rasistisk motivert.
MINNET: 26. januar 2021 var det 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia. det ble markert ved Glemmen videregående skole.Brenna bodde selv på Holmlia i 2001.
På dagen 20 år senere fikk fylkesrådslederen innblikk og kunnskap i hvordan elever, ledelse og lærere på Glemmen videregående skole i det daglige jobber systematisk for å bekjempe rasisme og diskriminering. På grunn av korona-restriksjoner ble møtet gjennomført digitalt.
– Både drapet på Benjamin og terrorangrepet 22. juli er for meg bevis på at ord etter hvert blir til handling. Men det betyr også at Glemmen videregående skoles ord blir til handling. Når de snakker om antirasisme, når de tør å ta kampen mot høyreekstremisme i form av å snakke, samarbeide og lage prosjekter, da skaper de i andre enden antirasistiske handlinger, sier hun
Inkludering, inkludering, inkludering
Og på Glemmen videregående skole skapes antirasistiske holdninger først og fremst gjennom inkludering, forteller leder for skolemiljø, Espen Gresvik Schei.
– Ensomhet, nederlag og utrygghet avler mistenksomhet, frykt og hat. Det eneste botemiddelet mot dette er tilhørighet, vennskap, trygghet og mestring.
– Da må vi starte med inkludering, sier han.
Glemmen involverer elevene systematisk, gjennom såkalt ”empowerment” – myndiggjøring – for å la eleven selv bruke egne ressurser best og mest mulig.
På møtet fortalte flere elever om hvordan de i det daglige har tatt en rekke initiativer som alle har hatt det til felles at de har bidratt til inkludering.
"Glemmen-ånden"
19 år gam
ORDNET KURS: Amin Harsho.le Amin Harsho fortalte om introduksjonskurs i engelsk som han initierte, og som ble gjennomført i skolens bibliotek over flere kvelder forrige høst.
Da Alma Lodalen begynte på Glemmen videregående i fjor høst, var hun irritert over at det var vrient for jenter å få bruke skateramper andre steder i Fredrikstad. Da hun sa fra på skolen, resulterte det i at en helt ny skaterampe ble bygget, med god hjelp fra elevene selv. Slik fikk flere et samholdssted.
ORDNET SKATERAMPE: Alma Lodalen.
17 år gamle Christian Alsaker ga fylkesrådslederen et innblikk i det han kalte for “Glemmen-ånden”, den som omfavner alle.
– Da jeg begynte i klassen kjente jeg ingen. Og tenkte: “herregud, for en klasse”. Så kom læreren vår og fortalte oss at vi var “verdens beste klasse”. Det gjorde noe med samholdet.
Jeg følte virkelig at vi var verdens beste klasse. Og det tok jeg videre.
– Når jeg selv blir inkludert, vil jeg også inkludere andre, forteller han.
– Skole er mer enn skole
Rektor Pål André Ramberg legger ikke skjul på at han er stolt over elevene ved skolen, og var fornøyd etter møtet med Vikens fylkesrådsleder.
– For oss handler dette om at skole er mer enn skole. Vi jobber helhetlig. Det handler om å se hele mennesket. Jeg er svært glad for at fylkesrådsleder ville møte oss i dag, og at vi kunne fortelle henne litt om hvordan vi jobber.
JOBBER HELHETLIG: Rektor Pål-André Ramberg.
Den gleden er gjensidig, ifølge fylkesrådsleder Tonje Brenna.
– Jeg gleder meg til å besøke dere når det blir lov igjen, avsluttet hun.