Det var NAV Eidsvoll og Ullensaker som tok initiativet til Bygg broen, og Eidsvoll og Ullensaker kommuner fikk til et godt samarbeid med Viken fylkeskommune og NAV Øst-Viken. Med seg på laget har de opplæringskontoret for byggebransjen, Byggopp.
Å håndtere verktøy er en viktig del av utdanningen.
John Gunnar Johnsrud
Vinn-vinn-mulighet
– Bygg broen er et tilbud for innvandrere fra det vi kaller landgruppe 3, altså utenfor EØS-området, forteller Sissel Viken i Ullensaker kommune, prosjektleder for Bygg broen i Voksenopplæringen for Øvre Romerike.
Hun mener dette prosjektet forener byggebransjens behov for lærlinger og kvalifisert arbeidskraft og voksne innvandreres behov for utdanning som gjør dem attraktive i arbeidsmarkedet.
Fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken fylkeskommune, Siv Henriette Jacobsen, understreker at utdanning for voksne innvandrere et satsingsområde I Viken fylkeskommune.
– Mange voksne som kommer til Norge mangler den kompetansen arbeidsgiverne etterspør, og de trenger å lære norsk i praksis. Med regionreformen fikk fylkeskommunen et større ansvar for å integrere innvandrere i arbeids- og samfunnsliv.
Bygg Broen er et godt eksempel på hvordan vi kan tilpasse utdanningen til denne gruppa, og det blir spennende å følge elevene gjennom disse årene.
Bred rekrutteringsprosess
Kommunene har rekruttert deltakere fra hele Romerike via Voksenopplæringen, introduksjonsprogrammet, Jobbsjansen og NAV.
– Vi inviterte 50 påmeldte kandidater til et informasjonsmøte. 30 av disse tok vi inn til intervju, og 26 fikk avlegge en opptaksprøve.
Vi ønsket å finne de som hadde forutsetninger for å gjennomføre programmet, noe som er viktig for at både elevene og prosjektet skal lykkes, forteller Sissel Viken.
Kandidatene ble testet i norsk, engelsk og matematikk, og de fikk også noen praktiske oppgaver på verkstedet. 18 deltakere fikk tilbud om å bli med og takket ja, og nå er de en gruppe på 13 veldig takknemlige, fornøyde og ivrige elever, som har begynt på sin fireårige praktiske utdanning.
Elle
På Eidsvoll videregående skole får 13 elever ta fagbrev gjennom prosjektet Bygg broen.
John Gunnar Johnsrud
ve menn og to damer fra Syria, Afghanistan og Ukraina kombinerer norskopplæring med praktiske byggfag, og synes de har fått en «gullbillett» til det norske arbeidsmarkedet.
Kombinerer praktisk utdanning med språkopplæring
– De skal i all hovedsak ha undervisningen i bedrift, med oppfølging underveis fra skolen, forteller Terje Flatmo, inspektør for bygg- og anleggsfag på Eidsvoll videregående skole. Han har ansvaret for det faglige innholdet og opplegget i Bygg broen.
Klassen tar den teoretiske og praktiske utdanningen parallelt gjennom fire år, med praksis en dag i uken første året, to dager i uken andre året, tre dager i uken tredje året og fire dager i uken fjerde året. De går altså et annet løp enn vanlig yrkesfagopplæring, som har to år på skolen og deretter er fulltidslærlinger.
– På grunn av koronasituasjonen har vi måttet snu litt på flisa. Elevene skulle vært på utplassering i bedrift i høst og i vinterferien. Isteden la vi den praktiske undervisningen på skolen, og fikk meget god hjelp av opplæringskontoret for byggfag, Byggopp, forteller Terje Flatmo.
Han er godt i gang med å planlegge alternativ undervisning på skolen for våren, hvis bedriftspraksis ikke blir mulig. Igjen har han god støtte av Byggopp. Flatmo legger til at elevene også får noe språkhjelp, blant annet av en språkkyndig IKT-medarbeider.
Språkhjelpen dekkes av prosjektet «101 deltagere med økt læringsutbytte», et Viken fylkeskommune-prosjekt som får økonomisk tilskudd fra IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet).
Det er godt samarbeid mellom Bygg broen-deltakerne.
John Gunnar Johnsrud
Minoritetsspråklige
Når begynte du på Bygg broen-prosjektet?
- Jeg begynte på Bygg broen-prosjektet 21.08.2020.
Hvordan fikk du muligheten til å få plass på prosjektet?
- Jeg registrerte meg som arbeidsledig hos NAV, og fikk informasjon fra NAV om at det begynte et nytt prosjekt. Jeg sa at jeg var interessert i dette. Deretter møtte jeg opp på en informasjonsdag, og gjennomgikk to intervjuer og prøver i matte, norsk og engelsk. Jeg ble blant annet spurt om hvor motivert jeg var for å begynne på denne utdanningen i videregående skole. Det var tre personer til stede som intervjuet meg. De representerte Voksenopplæringen, NAV, Bygg broen og Eidsvoll vgs.
Hva har du fått ut av prosjektet så langt? Hva har du lært?
- Jeg har lært mye om byggeprosessen, byggverktøy og hvordan jeg leser byggeplaner.
Det er viktig også med opplæring i de allmenne fagene, men jeg mener at norsk og samfunnsfag er viktigst, fordi der lærer vi om forskjellige emner som er sentrale for å forstå det samfunnet vi lever i.
Hvilke fag har vært lettest og hvilke har vært mest vanskelig så langt?
- Det vanskeligste faget til nå har vært engelsk, mens det letteste har vært matematikk.
Hva er ditt langsiktige mål når det gjelder utdanning?
- Først og fremst er det viktig for meg å gjøre ferdig denne utdanningen, og deretter få en fast jobb. Hvis muligheten er til stede på lang sikt, ønsker jeg å søke meg inn på en høgskole for å videreutdanne meg.
Hvordan ser du for deg muligheten til å få jobb i samfunnet etter endt utdanning?
- Jeg tror jeg har gode muligheter til det. Jeg har en økonomiutdanning fra før, og med utdannelsen fra vgs nå og hjelp fra andre, tror jeg at det skal gå bra.
Hvor viktig er det å få praktisert det du kan ute i arbeidslivet mens du er under utdanning?
- Jeg ser fram til å få muligheten til å prøve meg i praksis mens jeg er med i dette prosjektet.
Er det noe du tenker kunne ha vært gjort annerledes når det gjelder utdanningsløpet, med hensyn til vektlegging av fag og arbeidspraksis?
- Jeg er fornøyd med opplegget slik det er nå. Men jeg ønsker meg flere hjemmeoppgaver slik at kunnskapene lettere kan bli drillet inn, og at jeg kan bli minnet på og oppdatert når det gjelder å vedlikeholde det jeg har lært.
Tekst: Helge Barsleth
Når begynte du på Bygg broen-prosjektet?
- Jeg begynte i august i fjor.
Hvordan fikk du muligheten til å få plass på prosjektet?
- Gjennom NAV. Jeg var til intervju to ganger. Det var fire stykker til stede, og jeg husker at det med å være motivert betydde mye for å få en plass i prosjektet.
Hva har du fått ut av prosjektet så langt? Hva har du lært?
- Jeg har lært mye om byggebransjen, utstyr man bruker osv. Jeg har også lært en del i allmenne fag og spørsmål om politikk, lover og regler i Norge. I tillegg har jeg blitt bedre til å snakke norsk og å forstå norsk grammatikk, det siste kunne jeg ikke fra før.
Hvilket fag har vært lettest og hvilket har vært mest vanskelig så langt?
- Norsk har vært lettest, mens matte har vært vanskelig.
Hva er ditt langsiktige mål når det gjelder utdanning?
- Jeg har planer om å bli tømrer, og tenker å etablere et eget firma etter hvert.
Hvordan ser du for deg muligheten til å få jobb i samfunnet etter endt utdanning?
- Jeg tror det er en stor mulighet for å få jobb, fordi det er mangel på håndverkere i Norge.
Hvor viktig er det å få praktisert det du kan ute i arbeidslivet mens du er under utdanning?
- Det er veldig viktig, fordi du må lære å arbeide ute i samfunnet for å bli en god tømrer. Da kan jeg bli en ekspert etter hvert.
Er det noe du tenker kunne ha vært gjort annerledes når det gjelder utdanningsløpet, med hensyn til vektlegging av fag og arbeidspraksis?
- Hvis jeg hadde kunnet bestemme, ville jeg hatt tre dager med arbeidspraksis og to dager med teori pr uke. Man lærer bedre gjennom å være i praksis og man blir mer selvstendig.
Tekst: Helge Barsleth
Prosjekt «101 deltagere med økt læringsutbytte», Viken fylkeskommune
- 3-årig prosjekt hvor midlene kommer fra IMDi (Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet).
- Om ordningen: Tilrettelagt fag- og yrkesopplæring for voksne innvandrere som har rett på videregående opplæring, og som har behov for språklig støtte for å fullføre og bestå fag- og yrkesopplæringen.
- Formål med tilskuddet: etablere, utvikle og videreutvikle tilbudet i den fylkeskommunale voksenopplæringen.
- Prosjektets primærmål: Styrke læringsutbyttet hos målgruppen ved hjelp av tre ulike språkstøttede tiltak i læringsarbeidet: begrepsinnlæring, språkhjelper og digitalt verktøy. Det er også et mål at deltager skal fullføre og bestå opplæringen innenfor et akseptabelt tidsrom.
- Vi samarbeider med to kommunale prosjekter og totalt seks videregående skoler i Viken-regionen.
God støtte fra Byggopp Oslo, Akershus og Østfold
– Dette prosjektet er veldig positivt, og vi er ganske sikre på at vi klarer å skaffe læreplasser til alle 13 deltakerne, sier opplæringsleder Erik Sørum i Byggopp Oslo, Akershus og Østfold.
– Pandemien har satt en stopper for en del av praksisen ute i bedrift, men vi har klart å legge til rette med praksis på skolen. Og for en del av elevene har det vært bra å få språket litt mer på plass før de skal ut i arbeidslivet, sier opplæringslederen, som ser at språkferdighetene har bedret seg veldig siden klassen startet i august.
– Målet er at hele denne klassen skal gå ut med fagbrev om drøye tre år. Da må vi gi dem et solid faglig og språklig grunnlag slik at de får læreplasser og har forutsetninger til å bestå fagprøven.
Vi er veldig takknemlige for å ha Byggopp med oss på prosjektet slik at vi kan få til god og arbeidslivsnær undervisning på skolen når det ikke er mulig å ha praksis ute i bedriftene, avslutter Terje Flatmo.
Her kan du lese mer om byggebransjens opplæringskontor – Byggopp – i Oslo, Akershus og Østfold.
FNs 17 bærekraftsmål skal ligge til grunn for samfunnsutviklingen i Viken, kort sagt i "alt" Viken fylkeskommune gjør. "Bygg broen" bidrar til å nå bærekraftsmålene 1, 4, 8, 10 og 17.
Viken fylkeskommune