Bærekraftig festmåltid med Traktorvennene

Kommunen arrangerte forleden Miljødagene i Nittedal med fokus på natur, bærekraft, gjenbruk og ressursutnyttelse. Elever fra Bjertnes bidro med et praktisk eksempel på hvordan man kan unngå å kaste mat.

Overskuddsbord

Elevbedriften Traktorvennene innledet miljødagene med fenomenet overskuddsbord. Bedriften består av elever fra Vg2 Salg og reiseliv på Bjertnes. I dette arrangementet samarbeidet de med lokale matfaglige aktører som skolen også samarbeider med i andre sammenhenger.

Fra søppel til festmåltid

Et overskuddsbord er et måltid tilberedt av matrester og svinn fra butikker og andre stede. Dette er fullt brukbare råvarer, som blir til overs og som ellers ville blitt kastet. Festmåltidet, som ble servert i biblioteket i Kulturhuset Flammen denne tirsdagen, bød på både hovedrett og dessert, samt drikke til maten.

På menyen sto lapskaus kokt med storfekjøtt og med hummus og focaccia til. Desserten var eplepai. Elevene hadde også laget en jordbær- og rabarbradrikk av råvarer fra hagen.

De besøkende i biblioteket satte stor pris på å få servert en fullverdig middag mens de hørte på et foredrag av Thomas Horne, forfatter og formidler av matkultur. Det handlet nettopp om hvordan man kan utnytte rester i husholdningen og unngå matsvinn.

Viktig å delta i lokalsamfunnet utenfor skolen

Traktorvennene satte pris på å få være med som del av et større arrangement utenfor skolen. Det er god trening for framtidig yrkesutøvelse for elevene, som kommer fra utdanningsprogram for salg, service og reiseliv.

Temaet bærekraft et ett av flere tverrfaglige tema i fornyelsen av læreplanene for den norske skolen, som ble iverksatt fra 2020, forteller elevenes faglærer Cecilie Dawes. Det betyr at temaet er så viktig at det skal være en del av undervisningen i alle fag og på alle utdanningsprogram. 

Det passet derfor veldig bra på alle måter å være med som en aktiv del av kommunens miljødager, synes læreren, som gjerne deltar med elever også på andre typer arrangement i framtida.