Besøk fra Andøya Space Education

I forrige uke fikk skolen besøk av Siv-Marie Mcdougall og Bjarne Ådnanes Bergtun fra Andøya Space Education. Andøya Space driver rekrutteringsprogrammet «Fysikken i fokus» i videregående skole.

 

Bygge og skyte opp sin egen rakett

På Bjertnes var det tre klasser på elektro og datateknologi og to klasser i fysikk som fikk delta i undervisningsopplegget. De fikk først et foredrag i det store auditoriet om spennende romprosjekter og om Norge som romfartsnasjon.

Etter foredraget fikk elevene bygge sine egne raketter og skyte dem opp ute på idrettsbanen. Dette viste seg å være en utfordrende oppgave siden byggematerialet hovedsakelig besto av papir. Ikke desto mindre fikk en del av rakettene god fart på første etappe av utskytningen.

«Vi skjøt den av gårde med et trykk på 7 bar», fortalte noen av elevene ivrig etterpå. «Men den var jo tross alt laget av papir, så vi kunne vel kanskje ikke forvente noen større rekkevidde...?»

Mot nye høyder?

Formålet med programmet til Andøya Space Education er å øke den faglige kunnskapen og forståelsen hos interesserte elever og oppmuntre ungdom til videre studier innenfor blant annet romfart.

Det var nok ingen av rakettene som nådde verdensrommet denne gangen, men elevene fikk en uforglemmelig dag. Kanskje noen til og med ble inspirert til å prøve en videre yrkeskarriere innenfor fysikk, romfartsteknologi eller beslektede emner - takket være denne første kontakten med et spennende fag- og forskningsmiljø.

Til toppen