Pride-markering på Bjertnes

Årets markering fant sted onsdag i den siste skoleuka før ferien. Hele dagen var viet temaet, og alle klassene deltok.

Aktiviteter for alle

Arrangementet ble innledet med heising av regnbueflagget og en flott tale for anledningen ved lærer Patricia N. Asdal. Dagen inneholdt ellers varierte aktiviteter som filmer, dokumentarer, diskusjoner og konkurranser, rebus og grillmat for alle.

 

Det at regnbueflagget heises til topps i flaggstenger over hele landet, det representerer noe nytt.

Tale ved flaggheisingen

ved Patricia Noemi Asdal

Velkommen til heising av regnbueflagget. Dette er en festdag. Vi feirer stolthet, og stolthet –  det er skammens motpol. I år er også et jubileumsår. Det er femti år siden homoforbudet ble avskaffet. Så vet vi at det er fortsatt er mange som føler på skam over å være litt annerledes. Regnbueflagget har et enkelt budskap: vær stolt! Du er akkurat som du skal være. 

Vi som er skeive i Norge er på mange måter heldige. Det har vært en kjempeutvikling i hvordan flertallet av befolkningen tenker om skeive. Det at regnbueflagget heises til topps i flaggstenger over hele landet, det representerer noe nytt. Denne dagen er noe nytt i skolens historie. Vi har ikke hatt Pride-dag på Bjertnes før. Men det mangfoldet vi i dag feirer for første gang – det har alltid vært her.  

Det første møtet mellom de to mennene begynner med en slåsskamp så voldsom at dørstolpene vakler og veggene rister. 

Mangfold er ikke noe nytt. Kjærlighet er ikke noe nytt. En fortelling om kjærlighet som gjorde inntrykk på meg da jeg leste den, er historien om de to mennene, Gilgamesj og Enkidu. Gilgamesj er et epos som er over 4000 år gammelt, fra oldtidens Mesopotamia, området mellom Tigris og Eufrat, der vi i dag finner Irak, Syria og Tyrkia. Kong Gilgamesj er vakker, sterk, men arrogant. Det første møtet mellom de to mennene begynner med en slåsskamp så voldsom at dørstolpene vakler og veggene rister. Gilgamesj som er vant til å være sterkest skjønner at han har møtt en som matcher i styrke. Når han innser at han ikke klarer å vinne slåsskampen, spør han Enkidu om de ikke heller skal gjøre noe stort sammen. Det er starten på en kjærlighetsrelasjon som varer livet ut.  

I våre dager får vi banket inn et heterofilt kjærlighetsideal fra våre første Disney-filmer. Populærkulturen, språket vi bruker, forventninger fra velmenende foreldre og familie – det bærer i seg noen måter å tenke på om kjærlighet som for de mange kanskje er uproblematisk, men som for noen av oss er et problem. 

Ikke kast bort tid på unødvendig skam. Vær stolt! 

For skeive kan heteronormative idealer skape stress og frustrasjon – og i verste fall selvforakt og alvorlige psykiske problemer. Noen skeive finner ut av dette tidlig, og noen er så trygge på seg selv at de kan slå ned de veggene det heteronormative samfunnet skaper uten at det koster så altfor mye. Noen av oss trenger tid for å forstå. Noen trenger tid for å akseptere.  

Da Noman Mubashir fortalte Kim Friele at han syntes det var vanskelig å være åpen med familie og venner om egen legning fordi han også er muslim, fikk han et råd som jeg synes er fint: Ikke stress med det. Ta deg den tiden du trenger. Til slutt vil jeg likevel minne om at selv om livet er langt, er det ikke så langt heller. Ikke kast bort tid på unødvendig skam. Vær stolt!