Undervisningsøkt med tysk forfatter direkte på Skype

Elevene i tysk III fikk foredrag av den tyske forfatteren Judith Laura Bestgen direkte på Skype.

Tysk III-elevene fikk foredrag og mulighet til å stille spørsmål på Skype. Iris Alexandra Knaupe / BVS   

Judith Laura Bestgen er en forfatter fra Hildesheim i Tyskland. Hun er 30 år gammel og har utgitt flere bøker allerede: "Fey, Erbe des Dolches" som er en fantasybok om kampen om sin egen lykke og frihet. "Bok 2" som fortsetter historien blir utgitt i mars 2022.

Judith Laura Bestgen. Forfatterens egen hjemmeside  I "The Oceans Wind Desire: Above all else” og oppfølgeren "Die Fehde der Gezeiten» følger vi historien til piraten David Callahan. Historien hans fortsetter i bok 3 som Judith jobber med akkurat nå.

Judith publiserer bøkene sine selv og eier «Das Bambusblatt» (https://dasbambusblatt.home.blog/) som er utgiver for bøker og en blogg. Hun skriver også anmeldelser av andre bøker, intervjuer forfatter og har en youtube-kanal.

Hun holdt et foredrag for elever som tar faget Tysk III, hvor hun presenterte sitt eget forfatterskap, ga et innblikk i hverdagen og utfordringene til forfattere, samt markedsføring og bruk av sosiale medier for å nå ut til leserne sine. I tillegg inviterte hun til en spørsmålsrunde hvor elevene fikk spørre om det de var interessert i.

Intervjuet med Judith inngår i tema "tysk litteratur og kunst", og gir et innblikk i moderne og ung tysk litteratur. Elevene fikk oppleve et autentisk møte med en tysk forfatter som ikke modererte språket sitt for mye, slik som det ofte gjøres i tyskundervisningen. Basert på intervjuet jobber elevene nå med en podcast om tysk litteratur og hverdagen til yrket forfatter.

- Dette var en annerledes og morsom økt, sier elevene i klassen. De forteller at de fikk et godt innblikk i prosessene en forfatter jobber med, og hvor mye arbeid det er å nå ut til publikum og å bli sett. 

Lærer Iris Alexandra Knaupe forteller om god kommunikasjon med forfatteren i forkant, og at hun ba henne om å snakke litt saktere og tydeligere enn vanlig, for at elevene skulle forstå mesteparten.

- Vi skjønte det aller meste av hva hun sa, sier elevene i tysk III. - Dette er en fin måte å anvende språket på, og vi stilte spørsmål til henne som hun besvarte.

 Elevene i tysk III fikk et godt innblikk i hva som kreves av en som er ung, tysk forfatter.    

Det er sju elever som tar faget tysk III i år. Skolen har et samarbeid med Jessheim vgs, hvor to elever derfra deltar i deler av faget. Det er samarbeid om undervisning og skriftlig vurdering, og de drar sammen på ekskursjon til Berlin til våren.

Selv synes elevene det er flott å få så god oppfølging som de gjør ved å være i en liten gruppe.

- Vi får trent mye på språket og får ofte og gode tilbakemeldinger, sier de.  

Til toppen