Lærling i Toulouse, Frankrike høsten 2021

Vår kontorlærling, Marie, skriver om utplassering i Frankrike.

Å være lærling i et annet land er ikke alltid lett, spesielt når du er uten familie og venner. Heldigvis reiser du ikke helt alene.

Jeg søkte om å kunne ha 3 måneder av læretiden min i utlandet. Dette gjorde jeg gjennom Læretid i Europa - Viken fylkeskommune. Her kan du søke om å være utplassert i 3 måneder i et europeisk land. Du kan selv velge hvilket land du ønsker å dra til, men vær obs på at det kanskje ikke vil være mulighet for å dra til akkurat det landet du ønsker. Jeg fikk ikke dratt til det landet jeg helst ville til, men er glad for at jeg takket ja til å dra uansett hvilket land jeg skulle ende opp i. Dette er nok den beste avgjørelsen jeg noen gang har tatt, og her kommer hvorfor.

Å reise alene til et annet land for å bo der alene uten mor og far kan høres veldig skummelt ut. At du plutselig må ta alle avgjørelser selv og stå på egne bein. Men selv om jeg plutselig ikke har familien rundt meg og må passe på meg selv, så er jeg ikke helt alene. Jeg dro til Toulouse, Frankrike med to andre lærlinger fra Oslo/Viken som følte akkurat det samme som meg. Vi hadde møttes en gang før vi stod der på flyplassen sammen og var klar for avreise. Helt ukjente. Alle usikre på hvordan dette skulle gå, men det var en ting vi alle var sikre på, og det var at vi ikke kunne være ukjente hele turen. Vi skal dele en opplevelse sammen som vi alle kommer til å huske resten av livet, vi kan ikke sitte her ukjente da. Etter at vi ble bedre kjent ble jeg tryggere på denne reisen, for jeg visste at den dagen hjemlengselen skulle komme så hadde jeg de to som jeg kunne snakke med.

Det å reise med to andre gjorde at det å være lærling her ble mye lettere. For når man er flere er det enklere å sette seg inn i den nye kulturen, miljøet og å bli kjent med menneskene. Når man er fler er det ikke like skummel for man vet at man ikke er alene.

Det å være lærling i utlandet er noe at det beste jeg har gjort. Jeg får utforsket et helt nytt land, opplevd ny kultur, ny mat, få en ny hverdag som kanskje ikke er lik den du har i Norge. Det å føle at man er selvstendig og klarer ting alene er en utrolig deilig følelse. Å dra til et land der du ikke kan språket eller kjenner kulturen kan være vanskelig i starten, derfor har Erasmus+ satt opp språkkurs de første ukene slik at du skal kunne litt av det grunnleggende. Det fører til en trygghet og gjør at du etter hvert føler deg mer hjemme.

I landet du kommer til, vil de hjelpe deg med å finne en arbeidsplass som tilbyr oppgaver og jobb som er innenfor ditt lærefag. Du vil bli fulgt opp av Viken ved å skrive en logg hver tredje uke og du har muligheten til å ta kontakt med dem uansett når hvis noe skulle oppstå. Som lærling må man også tenke på at det kan være stor forskjell på jobben i utlandet i forhold til jobben i Norge, men da er det viktig å sette seg inn i hvordan arbeidsmiljøet er i utlandet og å forberede seg på at kanskje er noen regler du må følge. Men de tar veldig mye hensyn til deg når du er lærling fra et annet land og de vet at du ikke er kjent med dette.

Jeg stortrives både på jobben min og å bo her i Toulouse og skulle ønske alle lærlinger fikk oppleve dette her. Dette er en opplevelse som både hjelper deg med å bli selvstendig, se hvordan de jobber med faget ditt i et annet land, arbeidserfaring og ikke minst en fantastisk mulighet til å utvide nettverket ditt.

Jeg har ikke angret et sekund etter at jeg kom hit, dette er det beste jeg noen gang har gjort og det kommer jeg til å stå for resten av livet.

Marie Friis Siljeholm

kontor- og administrasjonslærling

Bleiker vgs

                                                                                                                             

Til toppen