Borg videregående skole tilbyr yrkesfag med toppidrett fra høsten

Fra kommende skoleår tilbyr Borg videregående skole faget toppidrett til elever ved Teknologi- og industrifag og Bygg- og anleggsteknikk. Tilbudet skjer i samarbeid med St. Olav videregående skole, og ønskes velkommen av både næringslivet og idretten.

En gruppe mennesker smiler mot kamera inne i en ishall. Fire middelaldrende menn, en middelaldrende kvinne og en ungdom. I bakgrunnen er det blå klappstoler. - Klikk for stort bildeMange gode krefter jobber sammen om det nye skoletilbudet. Fra venstre: Arne Villy Skrøder (Sparta Sarpsborg), Jan Erik Skaar (fagleder Borg videregående skole) , Jon Egil Johansen (St. Olav videregående skole), Felix Øyrås, Edvard Odberg (rektor Borg videregående skole) og Mariann Karlsen (Sarpsborg Næringsforening) Katrine Benedicte Siebke Hunstad, Viken fylkeskommune.

​​Fra skoleåret 2023/2024 kan elevene ved Borg videregående skole i Sarpsborg kombinere yrkesfag med toppidrett. Det betyr at elevene kan kombinere yrkesfaglig utdanning med idrettssatsing. Initiativet kom fra idretten.

–En toppidrettssatsing har vært etterspurt på yrkesfag, og vi har fått det til for enkeltelever tidligere. Med denne satsingen får vi et system og en struktur på plass, som gjør at flere får muligheten, sier Edvard Odberg, rektor ved Borg videregående skole.

Før skoleåret 2023/2024 vil tilbudet gjelde for fotball og ishockey, men skolen håper å kunne utvide tilbudet til flere idretter etter hvert.

Planlegger å søke seg til det nye studietilbudet

En ung gutt med hvit og blå topplue, svart jakke med Sparta Sarpsborg logo og olabukse poserer for kamera sammen med middelaldrende mann med kort lyst hår, blå jakke med Sparta Sarpsborg jakke og olabukse. I bakgrunnen ser man tribune med blå stoler og deler av en sponsorlogo. - Klikk for stort bildeFelix Øyrås (t.v.) er klar for å søke seg til yrkesfag med toppidrett. Her sammen med U-18 trener og styremedlem i Sparta Sarpsborg, Arne Villy Skrøder. Katrine Benedicte Siebke Hunstad, Viken fylkeskommune.

En av dem som planlegger å søke seg til det nye tilbudet er Felix Øyrås (15) fra Sarpsborg. Han begynner på videregående til høsten, og ønsker å satse på ishockey.

– Dette er et veldig bra tilbud. Jeg får muligheten til å velge studieretning utfra både fag- og idrettsinteresse, sier Øyrås.

– Jeg vil søke meg hit fordi byggfag gir mange muligheter, og man kan begynne å jobbe tidlig som lærling. Samtidig får man muligheten til å kombinere skole med trening, utdyper han.

Øyrås har hørt om flere andre som planlegger å søke seg til tilbudet. De ønskes velkommen av fagleder for bygg og anlegg ved Borg videregående skole, Jan Erik Skaar.

– Det blir interessant å få disse elevene i klassen. Å ha en idrett du brenner for, gir deg en annen motivasjon i hverdagen og gjør noe med deg som person. Vi vet at motivasjon smitter, så disse elevene vil være et positivt tilskudd til skolemiljøet, sier Skaar.  

Godt samarbeid med naboen

St. Olav videregående skole i Sarpsborg har allerede hatt tilbud kombinasjonen toppidrett på linjene studiespesialisering, salg, service og reiseliv og idrettsfag i flere år. De to skolene vil samarbeide om det nye studietilbudet. Elevene vil gå på Borg videregående skole, som også har ansvaret for fagopplæringen deres. St. Olav videregående skole vil stå for undervisningen i toppidrett.

Tre menn smiler mot kamera. I bakgrunnen synes en publikumtribune med blå stoler og deler av en sponsorlogo. - Klikk for stort bildeBorg videregående skole skal samarbeide med St. Olav videregående skole om å lage et godt undervisningstilbud til elevene. Fra venstre: Edvard Odberg, Jan Erik Skaar og Jon Egil Johansen Katrine Benedicte Siebke Hunstad, Viken fylkeskommune.

– Dette er et unikt samarbeid. Her er det mange gode krefter i sving, både mellom skolene og med næringslivet og idretten, sier Jon Egil Johansen, fagleder for toppidrett ved St. Olav videregående skole

Ønskes velkommen av idretten og næringslivet

Det var ishockeylaget Sparta Sarpsborg som tok initiativ til at det skulle lages et toppidrettstilbud også til elever som ønsker å søke seg til yrkesfag. De håper på mange søkere.

– Vi er veldig glade for at Borg videregående skole har satt i gang dette tilbudet. Flere av dem som ønsker å satse, ser ikke for seg å velge studiespesialisering. Nå får flere spillere mulighet til å satse på toppidrett, sier Arne Villy Skrøder, styremedlem i Sparta og trener for U-18 laget.

– Vi er opptatt av at spillerne våre skal følge opp skolen. Motivasjonen øker om du får kombinere fag- og idrettsinteresse, og det lettere å motivere seg i skoledagen når du har startet dagen med en treningsøkt.

Også Sarpsborg næringsforening er svært positive til det nye studietilbudet.

– Dette er et tilbud som gir større valgfrihet for ungdommen. Vi vil at flere skal gå yrkesfag, for Norge trenger flere fagarbeidere. Våre bedrifter heier på dette tiltaket, sier Mariann Karlsen, daglig leder i Sarpsborg Næringsforening.

Fristen for å søke videregående opplæring for skoleåret 2023/2024 er 1. mars.

Fakta om tilbudet på Borg videregående skole:

 • Programmet gir elevene muligheten til å kombinere en yrkesfaglig utdanning med satsing på toppidrett.
 • Tilbudet starter opp skoleåret 2023/2024.`
 • I første omgang gjelder tilbudet for elever som ønsker å satse på fotball eller ishockey.
 • Elevene kan søke seg til utdanningsprogrammene Teknologi- og industrifag og Bygg- og anleggsteknikk.
 • Elevene vil få tre morgenøkter i uken. De blir en del av treningsgruppen til sin idrett i samarbeid med St. Olav videregående skole.
 • For toppidrettselevene vil faget «Yrkesfaglig fordypning» erstattes med programfaget Toppidrett. I tillegg vil det være en treningsøkt i kroppsøvingstimene.
 • Det stilles sportslige krav til dem som ønsker å velge faget «Toppidrett». Vurderingen gjøres av skolene og idrettslagene i samarbeid.
 • Elevene søker seg til dette tilbudet på lik linje med andre studietilbud. Elever som ønsker seg «Toppidrett» som programfag, må også ta kontakt med skolen eller klubben de tilhører.
 • Samarbeidspartnerne ser på en løsning for Vg2. Det kan enten være en 1+3 løsning med lærlingløp i bedrift, eller vanlig VG2 før man starter læreperioden sin.