Fangenskap og frihetskamp

Abidas historie gjorde ham så opprørt at han skrev bok. Det tok sju år. Forfatter Håkon F. Høydal var vår gjest på bokbadet.

Intervjuerne og forfatteren sitter tett sammen i sofaen etter endt bokbad. - Klikk for stort bildeThea Kittilsen Strand, Håkon Høydal, Sara Sidi og Kristoffer Sandum var fornøyde med bokbadet på Buskerud videregående skole. Ingvild Stegane Strandbråten

- Abida var fanget, hun klarte ikke å bli fri, hun falt mellom flere stoler, sier forfatter og VG-journalist Håkon F. Høydal på spørsmål om hvorfor han valgte å skrive denne historien.

Lang prosess

Boka Frihetens øyeblikk – Abida Raja kom ut høsten 2022, og på sju timer var første opplag utsolgt. Da hadde det tatt sju år å skrive den.

- Jeg har foretatt 50-60 intervjuer med Abida, jeg har snakket med forskere og psykiatere, jeg har søkt opp dokumentasjon fra barnevern og rettsapparat, og jeg har intervjuet personer som har kjent Abida fra hun var ung. Vi har gått mange runder, og jeg har hele tiden tenkt at det ikke er sikkert boka kan gis ut. Det er Abidas historie, og det er hun som bestemmer, forteller Høydal.

Frihetskamp

I går kveld snakket han om boka på bokbadet som ble arrangert av Studiespesialisering på Buskerud videregående skole. Frihetens øyeblikk – Abida Raja handler om Abida Rajas tøffe oppvekst hos foreldrene i Oslo og hos slektninger i Pakistan, om tvangsekteskap og vold og om å bli fratatt barna sine. Den forteller også om hennes frihetskamp, om skilsmisse og om å få barna tilbake.

Anklageskrift

Intervjuerne Thea Kittilsen Strand, Sara Sidi og Kristoffer Sandum hadde mange spørsmål på lager, og forfatteren var et yndet intervjuobjekt. Han er journalist, og jobber til daglig med tunge og tøffe saker i VG.

- Journalistbakgrunnen har preget meg i bokprosessen ved at jeg er vant til å jobbe ut fra at alt skal være korrekt. Jeg har derfor brukt mye tid på å dokumentere. Et kjempeproblem er at jeg ikke har snakket med faren og eks-mannen til Abida. Det skulle jeg gjerne gjort for å få en forståelse for hvorfor de har handlet slik de har gjort. Det er jo en anklageskrift jeg har laget. Men politiet frarådet at familien skulle vite om boka før den kom ut, forteller Høydal.

Påvirkning

Han er overveldet over mottakelsen boka fikk, og han er glad for at den har påvirket mange.

- Både Abida og jeg får mange henvendelser. De kommer fra norskpakistanske miljøer, men også andre innvandrermiljøer og kontrollerende kristne miljøer, i tillegg til voldsmiljøer. Folk kjenner seg dessverre igjen.

Drømmen

Å komme tilbake til skolen som Høydal gikk på for cirka 30 år siden, var stas. Han åpnet dører, tittet inn, og tok noen selfies med en klassevenninne.

- Der er klasserommet mitt! Og blårommet! Hvor er de gode sofaene?

Da han gikk på den gang Rosthaug videregående skole, hadde han en drøm om å bli forfatter og journalist, men han hadde ikke karakterene som skulle til. Likevel ble han begge deler, og det viser kanskje at det er mange veier til målene og drømmene.

Takk til alle

Takk til intervjuerne og forfatteren! Takk til konferansierene Emilie Mayer Borgersen og Rikke Smedsrud, pianist Ingrid Martinsen Persen, kakebakere og kakeselgere, loddgruppe, velkomstkomité og ansatte som bidro! Og ikke minst takk til herlig gjeng med publikummere!

Til toppen